Ρώμη και Μαδρίτη καθησυχάζουν το Βερολίνο για τα ελληνικά αιτήματα

15.21
Να καθησυχάσει τη γερμανίδα καγκελάριο, εν όψει της συνάντησής του αύριο, Τρίτη, με τον Αλέξη Τσίπρα, πως η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας, επιχείρησε ο Ματέο Ρέντσι, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με την Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο. Εν τω μεταξύ και ο ισπανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα «να αλλάξουν οι κανόνες» της ΕΕ και να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα της Ελλάδας.
 
Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL 102,5 ο Ρέντσι έκανε λόγο για «σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα» στις οικονομικές συνομιλίες με την Ελλάδα. «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θεωρώ ότι πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη σοβαρότητα, σύνεση και υπευθυνότητα και θα συνομιλήσουμε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα» είπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά την αλλαγή οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και χαίρομαι για το ότι προστίθενται πολλοί άλλοι».
 
Για τη συνομιλία του με τη γερμανίδα καγκελάριο ανέφερε: «Συνομίλησα χθες με την Ανγκελα Μέρκελ και θα συνεχίσουμε να συζητάμε με όλους τους άλλους στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τον Φρανσουά Ολάντ. Θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Όταν είπαμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα και κάποια άλλη χώρα».
 
Την ίδια ώρα πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρουν πως η Ρώμη θα μπορούσε να αναπτύξει συγχρόνως στενή συνεργασία με την Αθήνα και το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και προσφέροντας ένα θετικό παράδειγμα στην πορεία προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση Ρέντσι θεωρεί ότι αυτή η νέα πορεία θα πρέπει να συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλους τους εταίρους της Ένωσης.
 
Από την ιταλική Προεδρία της κυβέρνησης, διοχετεύεται επίσης ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε μια νέα σειρά επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στην Ένωση, ώστε να ξεκινήσει, πράγματι, μια νέα περίοδος στην Ευρώπη.
 
Σύμφωνα με τη La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.
Μαδρίτη: Όλοι σεβόμαστε τους κανόνες
 
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Ρέντσι – Τσίπρα και μετά τις επαφές Βαρουφάκη με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Σαπέν, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο εμφανίσθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα «να αλλάξουν οι κανόνες» της ΕΕ, για να υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας πως η Ισπανία τους έχει σεβασθεί.
 
«Το να μπει κανείς στην Ευρώπη είναι κάτι εθελοντικό και ανήκουμε στη λέσχη αυτή με την προϋπόθεση ότι σεβόμαστε τους κανόνες της λέσχης, επειδή αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας» δήλωσε ο υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι στη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE.
 
«Την Ευρώπη δεν την έφτιαξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρώπη είμαστε εμείς, οι χώρες που την αποτελούμε, εμείς είμαστε που έχουμε ορίσει αυτούς τους κανόνες» υπενθύμισε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τη βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επιτύχει μια επανεξέταση της πολιτικής της Ευρώπης έναντι της Ελλάδας, του χρέους περιλαμβανομένου.
 
«Δεν είναι συνεπώς δυνατό να απαντάμε στις εσωτερικές πολιτικές αλλαγές στις χώρες με νέους κανόνες, διότι έτσι η λέσχη απλούστατα θα καταρρεύσει» πρόσθεσε.
 
Στη δημοσιογράφο του TVE που τον ρώτησε αν η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, απάντησε μ' ένα απλό: «Ναι, προφανώς, όπως κάναμε όλοι».
 
«Είναι εύκολο να ανέβεις στην κυβέρνηση και να πεις 'θέλω να αυξήσω αυτή τη δαπάνη, αυτήν εδώ και επίσης αυτή την άλλη', προφανώς έτσι θα θέλαμε όλοι να κυβερνάμε. Όμως η ερώτηση είναι, από πού βγαίνουν τα χρήματα αυτά; Από τους Έλληνες; Από τους άλλους Ευρωπαίους ή από τον υπόλοιπο κόσμο; Ποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα; Αυτό είναι το όλο θέμα» τόνισε.
 
Έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς κρίσης, η οποία αύξησε κάθετα την ανεργία (στα τέλη του Δεκεμβρίου εξακολουθούσε να ανέρχεται σε 23,7%), η Ισπανία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014 και άρχισε και πάλι να δημιουργεί θέσεις εργασίας, υπογράμμισε ο Κριστόμπαλ Μοντόρο. Όμως το τίμημα ήταν ένα ιστορικών διαστάσεων πρόγραμμα λιτότητας που άρχισε το 2012 και έπληξε βαθιά κυρίως τους ευαίσθητους τομείς της παιδείας και της υγείας.
 
Newsroom ΔΟΛ