Σάλος στη Γερμανία από κακοποίηση μεταναστών σε κέντρα προσφύγων

10.52
Βερολίνο
Κύμα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα στη Γερμανία και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει προκαλέσει υπόθεση κακοποίησης μεταναστών σε κέντρα προσφύγων, και μάλιστα από το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, που έχει βγει στη δημοσιότητα. 

Εικόνες που προέκυψαν από την έρευνα δείχνουν στιγμιότυπα που μοιάζουν βγαλμένα από το 
Αμπού Γκράιμπ -όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η ίδια η αστυνομία- και έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για την ανάθεση καθηκόντων σε ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης.

Οι φωτογραφίες που ξεκίνησαν την υπόθεση προέρχονται από κέντρο υποδοχής μεταναστών που έχουν ζητήσει άσυλο. Το κέντρο για τους πρόσφυγες βρίσκεται στο Μπούρμπαχ, κοντά στο Ζίγκεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. 

Η φύλαξη του κέντρου έχει ανατεθεί στην ιδιωτική εταιρεία φύλακης SIK, η οποία ανήκει στην εταιρεία European Homecare (EHC). 

Σε μία από τις φωτογραφίες, δύο φρουροί της ιδιωτικής εταιρείας εμφανίζονται πάνω από έναν μετανάστη που έχει πέσει στο έδαφος και τους έχουν φορεθεί χειροπέδες. Ο ένας από αυτούς τον πατάει στην πλάτη, και οι δύο τους φαίνεται ότι «ποζάρουν» στο φακό. Σε ξεχωριστό βίντεο, φρουροί εμφανίζονται να εξαναγκάζουν μετανάστη που έχουν ξυλοκοπήσει να ξαπλώσει σε στρώμα με εμετό.

Η φωτογραφία και το βίντεο δημοσιεύτηκαν από την εισαγγελία του Ζίγκεν, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση. Η έρευνα ξεκίνησε όταν δημοσιογράφος έδειξε στην αστυνομία βίντεο από κέντρο προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε αρχικά τέσσερις, σήμερα έξι, υπόπτους, εντοπίστηκαν εικόνες όπως αυτή που δημοσίευσε η εισαγγελία στα κινητά τηλέφωνά τους. Φαίνεται ότι τα περιστατικά στο Μπούρμπαχ δεν είναι τα μοναδικά. 

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί αφορούν πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης αλλά όχι, στο σημείο αυτό τουλάχιστον, επίθεσης με ρατσιστικό υπόβαθρο. Ενδεικτικά, ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας είπε ότι «τέτοιες εικόνες τις γνωρίζουμε μόνο από το Αμπού Γκράιμπ».

Η υπόθεση έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία την πρακτική της ανάθεσης καθηκόντων φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες. Η SIK έχει απολύσει εν τω μεταξύ τους υπαλλήλους που εμπλέκονται, αλλά η συζήτηση έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες για την «εκχώρηση» καθηκόντων αστυνόμευσης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Β.Ρηνανίας, Ραλφ Γέγκερ, είπε χαρακτηριστικά πως «θα αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα εταιρείες που βάζουν στην τσέπη λεφτά για την φύλαξη εγκαταστάσεών μας και προσλαμβάνουν εγκληματίες».

Στο ίδιο το Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις εικόνες. Όσον αφορά το ζήτημα της ανάθεσης καθηκόντων σε ιδιωτικές εταιρείες όμως, ορισμένοι βουλευτές δηλώνουν την «κατανόησή» τους στην ανάγκη των τοπικών αρχών να καλέσουν ιδιωτικές εταιρείες, εξαιτίας έλλειψης ιδίων πόρων για τη φύλαξη των κέντρων.

Eπιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ