Σαμαράς: «Η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια»

19.42

«Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης» πρόσθεσε, μετά το τέλος σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με θέμα την απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας.

«Μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Εχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με τον μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Ελληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Μετά τη σύσκεψη, που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά και της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι για αυτό το έργο έχουν στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

Ανέφερε επίσης ότι το έργο ξεκίνησε το 1986 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου, ότι ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του υπολογίζεται σε δύο χρόνια, ότι κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατ. ευρώ και ότι οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Εξήγησε επίσης ότι από το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες, ότι το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού και ότι η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.

«Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς αναφέροντας ότι «η Ελλάδα προχωρά».