Σαπέν: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός ευρώ

20.51

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με το Γάλλο ομόλογο του, Μισέλ Σαπέν.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολουθήσε, ο γάλλος υπουργός δηλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι επείγουσα. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι αναμένεται να συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν διήρκησε δύο ώρες.

Ο κ. Σαπέν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών τόνισε την κοινή πεποίθηση Ελλάδας και Γαλλίας για παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει θεσμικό διάλογος με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να αλλάξει σελίδα με μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. «Δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από τις δόσεις» σημείωσε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαρουφάκης θα έχει και άτυπη συνάντηση και με Γάλλο υπουργό οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, χωρίς να προβλέπεται κάποια σχετική ενημέρωση.

Επωφελούμενος από τη διαμονή του στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς και με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard, Ματιέ Πιγκάς, τον οποίο έχει επιλέξει , ως σύμβουλό για το θέμα του χρέους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται και αυτός στο Παρίσι, και δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον κ. Βαρουφάκη , αργότερα το βράδυ ,στα γραφεία της Κομισιόν στη γαλλική πρωτεύουσα

Σαπέν: Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εκτός ευρώ

H Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον εκτός της Ευρωζώνης, είναι, ωστόσο, θεμιτό για τη χώρα να θέλει να διαπραγματευτεί τους τρόπους προκειμένου να ελαφρύνει το χρέος της, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή.

«Εάν μία κυβέρνηση λέει "θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρώ", αυτό είναι σωστό. Δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης» επισήμανε ο κ. Σαπέν σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +.

O ίδιος, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους.

«Όχι, δεν θα το διαγράψουμε, μπορούμε να το συζητήσουμε, μπορούμε να επιμηκύνουμε (το χρόνο αποπληρωμής), μπορούμε να το ελαφρύνουμε, όχι όμως να το διαγράψουμε» τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Γάλλος πρωθυπουγός: Να τηρήσει τη συμφωνία η Ελλάδα

H Γαλλία πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» και να ενθαρρύνει τη βούλησή της να «παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, λίγο πριν από την συνάντηση.

«Είναι (…) ο ρόλος της Γαλλίας να ενθαρρύνει τη βούληση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τον βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό, όμως την ίδια ώρα, στο πλαίσιο μιας κοινότητας, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, στο πλαίσιο των κοινών μας κανονισμών» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Ο καθένας κατανοεί ότι οι τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν πλέον να υφίστανται, δε μπορούν πλέον να αποτελούν ένα σχέδιο για την Ένωση» τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και να πείσουμε ότι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, αυτές που υπερασπίζεται ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, είναι απαραίτητες προκειμένου η Ευρώπη» να εξέλθει από ένα «επίπεδο ισχνής ανάπτυξης και μιας δραματικά αυξημένης ανεργίας» όπως σήμερα, «προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει και πάλι» επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Πρέπει να χαιρετίζουμε, να σεβόμαστε και να κατανοούμε την επιλογή του ελληνικού λαού. (Οι Έλληνες πολίτες) έχουν σφυροκοπηθεί από την οικονομική κρίση και τη σφοδρότητα των μέτρων λιτότητας που τους επιβλήθηκαν. Κυριαρχικά αποφάσισαν να καταστήσουν την Αριστερά υπεύθυνη» για τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο Μανουέλ Βαλς.

nooz.gr