Η σχολή πιλότων γνώριζε για το ιστορικό του Λούμπιτς – Σάλος με το «βίντεο»

10.37
Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των σορών από τη συντριβή στις γαλλικές Άλπεις συνεχίζεται και, με το δεύτερο μαύρο κουτί ακόμη άφαντο, οι αναφορές περιστρέφονται γύρω από τον συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους: Η σχολή πιλότων, όπως επιβεβαιώνεται, γνώριζε το 2009 πως ο Αντρέας Λούμπιτς είχε υποστεί βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο, το οποίο «είχε υποχωρήσει». 
 
Παράλληλα, την Τετάρτη τελείται λειτουργία στη μνήμη των νεκρών μαθητών στο γερμανικό Χάλτερν εν μέσω του σάλου γύρω από τις αναφορές για βίντεο από το εσωτερικό του αεροσκάφους την ώρα της συντριβής.
 
Όπως επιβεβαίωσε η Lufthansa, μητρική της Germanwings, η σχολή πιλότων της εταιρείας στη Βρέμη στην οποία είχε εκπαιδευτεί ο Λούμπιτς είχε ενημερωθεί το 2009 για το ιστορικό του. 
 
Ο τότε υποψήφιος πιλότος είχε ενημέρωσει την σχολή για «βαρύ καταθλιπτικό επεισόδιο το οποίο είχε υποχωρήσει», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο Λούμπιτς είχε ενημέρωσει την σχολή μετά τη διακοπή της εκπαίδευσής του, όπως αναφέρεται στην ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των δύο πλευρών. 
 
Στο τέλος της εκπαίδευσής του, ο Λούμπιτς είχε περάσει επιτυχώς όλες τις εξετάσεις, και τις ιατρικές όπως τονίζεται. Μετά τη συντριβή, στο σπίτι του βρέθηκαν σκισμένα χαρτιά που θα μπορούσαν να του δώσουν αναρρωτική άδεια αλλά τα οποία δεν είχε χρησιμοποιήσει. 
 
Ελπίδες για γρήγορη αναγνώριση των σορών – σάλος με το βίντεο
 
Οι έρευνες στις γαλλικές Άλπεις συνεχίζονται και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε αισιόδοξος πως όλες οι σοροί θα έχουν ταυτοποιηθεί «το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο». Αυτήν την εικόνα έχει από την πληροφόρηση από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, όπως διευκρίνισε. 
 
Η διάνοιξη δρόμου προς τα βουνά έχει επιταχύνει σημαντικά το έργο των ερευνών. Μέχρι πρότινος, οι εκτιμήσεις για την αναγνώριση των λειψάνων, με σύγκριση γενετικού υλικού, έφταναν τις αρκετές εβδομάδες.
 
Επί τόπου έχουν βρεθεί πάνω από 450 συγγενείς των θυμάτων.
 
Την ίδια ώρα πάντως, σάλος έχει ξεσπάσει μετά τα δημοσιεύματα της γερμανικής Bild και του γαλλικού Paris Match πως οι ομάδες τους είδαν βίντεο που είχε τραβήξει με το κινητό του επιβάτης την ώρα της συντριβής.
 
Το βίντεο δεν δημοσιεύτηκε, αλλά τα δύο ΜΜΕ περιγράφουν τις χαοτικές σκηνές -με τους επιβάτες να φωνάζουν- και υποστηρίζουν πως η γνησιότητα του βίντεο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
 
Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Μασσαλίας που χειρίζεται την υπόθεση, Μπρις Ρομπέν, ανέφερε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πως δεν έχει υπόψη του τέτοιο εύρημα.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει εντοπιστεί αριθμός κινητών τηλεφώνων από το σημείο της συντρίβης αλλά σε πολύ κακή κατάσταση και, όπως είπε, «δεν γνωρίζουμε εάν μπορούν να αξιοποιηθούν».
 
Ο εισαγγελέας είχε υπογραμμίσει, όταν ρωτήθηκε το βράδυ της Τρίτης, πως είχε βρεθεί στο σημείο των ερευνών δύο ώρες νωρίτερα και δεν είχε ακουστεί τίποτε για κάποιο τέτοιο βίντεο.
 
Σε κανάλια και ενημερωτικές ιστοσελίδες, αφθονούν αφ' ενός οι αμφιβολίες που εκφράζουν τεχνικοί για το εάν θα μπορούσε να «επιζήσει» της σφοδρής σύγκρουσης τέτοιο υλικό (το ίδιο το αεροσκάφος, υπενθυμίζεται, έγινε κομμάτια) και αφ΄ετέρου οι επικρίσεις για την επιλογή των δύο ΜΜΕ να δημοσιεύσουν περιγραφές σκηνών που δεν προσφέρουν τίποτε ουσιαστικά παραπάνω στην πληροφόρηση για το δυστύχημα, και μάλιστα την ώρα που οι συγγενείς περιμένουν να αναγνωριστούν οι διαμελισμένες σοροί των θυμάτων.
 
Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ