Σε απόγνωση οι αλιείς των Χανίων – Τα καύσιμα τους διώχνουν από τις θάλασσες

17.41

Η αύξηση των καυσίμων και η ακρίβεια γενικότερα δε θα μπορούσε να αφήσει αλώβητο τον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων στην ιχθυόσκαλα Χανίων. Οι τράτες για να βγουν για ψάρεμα στο Αιγαίο χρειάζονται τουλάχιστον 1,5 τόνο πετρέλαιο με τον πρόεδρο να τονίζει ότι το κόστος είναι πλέον δυσβάσταχτο για ταξίδια άνω των δύο ή τριών ημερών.

Εκτός από τα καύσιμα έχουν αυξηθεί και τα μεροκάματα μιας και τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν τόσοι λιμενεργάτες όσοι παλιότερα.

Οι αλιείς υπογραμμίζουν ότι εκτός από το δυσβάστακτο κόστος, οι ανεξέλεγκτοι Τούρκοι και Ιταλοί μπαίνουν με τις τράτες τους σε χωρικά ύδατα που δεν επιτρέπεται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η πληθώρα των ψαριών στις θάλασσες, αφού οι πληθυσμοί τα τελευταία χρόνια είναι έτσι και αλλιώς μειωμένοι.

Αν ακριβύνουν και άλλο τα ψάρια οι καταναλωτές δε θα τα αγοράζουν και δε μπορούμε να μετακυλήσουμε το κόστος λένε και για αυτό, ζητούν ενίσχυση από το Κράτος στα καύσιμα τουλάχιστον για τους μήνες που ο καιρός είναι απαγορευτικός για ψάρεμα στη θάλασσα.