Σε απόγνωση οι βενζινοπώλες Χανίων

08.17

Στο ναδίρ οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης λόγω καλοκαιρίας και υψηλών τιμών

Στο ναδίρ βρίσκονται οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στα Χανιά λόγω της καλοκαιρίας, των υψηλών τιμών του πετρελαίου και της οικονομικής δυσπραγίας των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Χανίων και αντιπρόεδρο της ΠΟΠΕΚ Βαγγέλη Κώτσο, η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονται από 92 – 98 λεπτά το λίτρο. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια πτωτική πορεία στις διεθνείς τιμές πετρελαίου που εκτιμούμε ότι θα αρχίσει να αποτυπώνεται μέσα στις επόμενες μέρες τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στη βενζίνη» σημείωσε. Με μελανά χρώματα περιέγραψε ο πρόεδρος βενζινοπωλών Χανίων την κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα πώλησης υγρών καυσίμων στα Χανιά.

«Από τις 60 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης πριν από 6 – 7 χρόνια, αυτήν τη στιγμή έχει παραμείνει το 50%, δηλαδή γύρω στις 30 επιχειρήσεις. Με τα δεδομένα αυτά που βιώνουμε σήμερα, με τη μείωση της κατανάλωσης τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα υπόλοιπα καύσιμα, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα έρθει στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρχουν και άλλα κλεισίματα πρατηρίων. Κλεισίματα βέβαια είναι και τα πρατήρια τα οποία αλλάζουν χέρια. Δηλαδή η αγορά καθετοποιείται διότι οι εταιρείες πετρελαίου παίρνουν τα πρατήρια αυτά και τα δουλεύουν οι ίδιες και μάλιστα κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες για τους εργαζομένους, μιλάμε για το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο…

Δυστυχώς κάπως έτσι προχωρά η αγορά και πολύ φοβόμαστε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί η κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά τα καύσιμα κίνησης, ο κ. Κώτσος επεσήμανε πως οι τιμές της αμόλυβδης στα Χανιά κυμαίνονται από 1,430 έως 1,530 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπωση οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά με τους περισσότερους οδηγούς να βάζουν καύσιμα έως 10 ευρώ στα αυτοκίνητά τους, ενώ ελάχιστοι, ένα ποσοστό 3 – 4%, είναι αυτοί που φουλάρουν τα ντεπόζιτα.