Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις παραλίες – Γιατί διαφωνούν οι Δήμαρχοι

17.41

Την απόλυτη διαφωνία τους εκφράζουν οι Δήμαρχοι της χώρας  με τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από τους δήμους στο Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΤΑΔ οι οποίοι μάλιστα κάνουν λόγο και για αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.

Προβλέπει να παίρνουν ένα μέρος του μισθώματος του αιγιαλού αλλά να προσφέρουν στο ακέραιο τις υπηρεσίας της ναυαγοσωστικής κάλυψης και την καθαριότητας.

Η κυβέρνηση λέει ότι η διαδικασία της μίσθωσης του αιγιαλού είχε προβλήματα με τις δημοπρασίες με την ΚΕΔΕ να απαντά ότι θα μπορούσαν οι Δήμοι να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσω  της ιστοσελίδας www.kede.gr, σε συνεργασία με το Gov.gr.

Οι δήμαρχοι ζητούν από το Κράτος να δώσει διευκρινήσεις για το αν θα αλλάξει κάτι στην είσπραξη της επιβολής προστίμων σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάτες χωρίς μισθωτήρια.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει τις απάτητες παραλίες έχει μεγάλο ενδιαφέρον η οποία στη δημόσια διαβούλευση συγκέντρωσε 100ντάδες σχόλια από διάφορους φορείς για διάφορους λόγους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace  και η WWF  λένε ότι το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευτούν τις παραλίες αφού επιμένει να αντιμετωπίζει τους αιγιαλούς, τις όχθες ποταμών και λιμνών και τις παραλίες της χώρας σαν οικόπεδα προς εμπορική αξιοποίηση τα μόλις 30 μέτρα από τον αιγιαλό για δόμηση, ενώ σε άλλες χώρες λόγω τις κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τα 100 και 200 μέτρα.