Σε εχθρικό κλίμα το τετ α τετ Πούτιν – Ποροσένκο στο Μινσκ

10.28

Οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο συναντώνται σήμερα σε «ουδέτερο έδαφος», στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με αποστολή να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο δράμα της Ανατολικής Ουκρανίας.

Αν και πολυαναμενόμενη, η εν λόγω συνάντηση (η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη Νορμανδία τον Ιούνιο) στην οποία θα είναι παρόντες και αξιωματούχοι από την ΕΕ, πραγματοποιείται μέσα σε ένα ιδιαιτέρως εχθρικό κλίμα που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αισιοδοξία.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τις μάχες να μαίνονται χθες μεταξύ φιλορώσων και Ουκρανών νότια του Ντονέτσκ και τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν φραστικά-διπλωματικά πυρά, δυναμιτίζουν περαιτέρω το κλίμα αντί να το κατευνάζουν.

Κίεβο και Μόσχα προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπερασπίστηκε χθες την ειρωνική παρέλαση των Ουκρανών αιχμάλωτων πολέμου που είχαν διοργανώσει μία ημέρα νωρίτερα στο κέντρο του Ντονέτσκ οι φιλορώσοι αντάρτες. «Δεν είδα τίποτε που να μπορεί να θεωρηθεί ταπεινωτικό», σημείωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε πως η Μόσχα προτίθεται μέσα στις επόμενες ημέρες να στείλει και νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία όπου το Κίεβο συνεχίζει να διαπράττει «ωμά εγκλήματα πολέμου». Να σημειωθεί πως ο αριθμός των νεκρών στο μέτωπο της Ουκρανίας έχει ήδη ξεπεράσει τους 2.200.

Από την πλευρά του, το Κίεβο συνέχισε και αυτό χθες να ρίχνει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως εισήλθαν στη νοτιοανατολική Ουκρανία με δέκα άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα στην προσπάθειά τους να ανοίξουν ακόμη ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο που μαίνεται. Μάλιστα, οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως συγκρούστηκαν με τους Ρώσους «εισβολείς» που είχαν κατεύθυνση τη Μαριούπολη. Μόλις μία ημέρα πριν, ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο είχε στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ενωση ανακοινώσει την αποστολή και νέων στρατευμάτων στα ανατολικά εναντίον των φιλορώσων.

Οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας προσέρχονται λοιπόν σήμερα στο Μινσκ μέσα σε κλίμα εχθρικό. Ενδεικτική είναι η δήλωση της Μέρκελ που τόνισε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τη σημερινή συνάντηση κάποια σημαντική πολιτική εξέλιξη. Στην πράξη, ωστόσο, το χάος που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Το Κίεβο δε, αν και παρουσιάζεται να επικρατεί στο πεδίο των μαχών στα ανατολικά, αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Παράλληλα, δεδομένου ότι το καλοκαίρι τελείωσε και σιγά σιγά έρχεται ο χειμώνας, οι ενεργειακές ανησυχίες πολλαπλασιάζονται.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές αναζητούν πιθανά σενάρια εκτόνωσης. Ποια είναι αυτά; Το κυριότερο σενάριο (το οποίο έχει προτείνει ως λύση και το Βερολίνο) είναι η ομοσπονδιοποίηση της χώρας και η εξασφάλιση μεγαλύτερης αυτονομίας στους φιλορώσους στα ανατολικά, ενώ ένα πρώτο βήμα προς εκτόνωση θα μπορούσε να έρθει και μέσα από την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Ανατολική Ουκρανία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – ethnos.gr