Σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Ελληνικό ζήτημα

23.22

Συνεδριάζουν οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των κρατών – μελών της ευρωζώνης παρουσία του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ με αποκλειστικό της θέμα το ελληνικό ζήτημα. Ηγέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ φτάνοντας στο χώρο όπου διεξάγεται η σύνοδος έδιναν το δικό τους στίγμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Από τους πρώτους που έφτασαν εκεί ήταν ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μάλιστα προσερχόμενος στη συνάντηση εξέφρασε την ελπίδα πως εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα και τους θεσμούς παρά τις δυσκολίες.
Λίγη ώρα πριν από τη σύνοδο κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι ο χρόνος τελειώνει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι προτάσεις που έφτασαν σήμερα ήταν οι πρώτες πραγματικές ελληνικές προτάσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για να αποφευχθεί ένα GRaccident.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στις εξαιρετικά σύντομες δηλώσεις της είπε πως στο Eurogroup δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα και πρόσθεσε:"Το θέμα της σημερινής συνόδου θα είναι η Ελλάδα. Μετά το Eurogroup δεν υπάρχει βάση για απόφαση και γι' αυτό η σημερινή μπορεί να είναι μόνο μια σύνοδος διαβουλεύσεων".

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος δήλωσε ότι απόψε δεν θα υπάρξει απόφαση αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούχα Σίπιλα, δήλωσε πως θα υπάρξει χρηματοδότηση προς την Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει τους όρους, ενώ ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν εκτίμησε πως πρέπει να δοθεί μια πολιτική απάντηση και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη.
Ο συμπατριώτης του, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργο, Ξαβιέ Μπετέλ, επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης, λέγοντας ότι "βρισκόμαστε στο 12 παρά 5", ζήτησε συμφωνία και δήλωσε πως αναμένει να ενημερωθεί για τις ελληνικές προτάσεις.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε πιο αισιόδοξος απ' ό,τι το προηγούμενο διάστημα, καθώς -όπως είπε- αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά κατέθεσε στο τραπέζι προτάσεις. Τόνισε, ωστόσο, πως απομένει να γίνει ακόμη δουλειά σήμερα το απόγευμα και κυρίως τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές οι προτάσεις είναι ρεαλιστικές, αξιόπιστες και εάν επιτρέπουν να υπάρξει μία λύση.
"Αυτά που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι αποτελούν βάση για συζήτηση" δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, σημειώνοντας ότι "έγιναν κινήσεις σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τον ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα" και ότι "είναι σημαντικό να υπάρξει κατάληξη αυτή την εβδομάδα στη διαπραγμάτευση" καθώς -όπως είπε- η συνεχιζόμενη αστάθεια καθιστά τα πράγματα πολύ δύσκολα για τον ελληνικό λαό.
Σε μια σκληρή ανάρτηση στο twitter προχώρησε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία ανέφερε: "Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θέλει να το 'γλεντήσει' αλλά οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται από κάποιους άλλους".