Σε εξέλιξη η ριψοκίνδυνη απόπειρα προσεδάφισης σε κομήτη

13.37
Η ρομποτική συσκευή Philae αποδεσμεύτηκε στις 10:30 (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης από το μητρικό σκάφος Rosetta και ξεκίνησε ένα πολύωρο ταξίδι πριν επιχειρήσει τελικά να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P. 
 
Τα καλά νέα για την επιτυχημένη αποδέσμευση της ρομποτικής συσκευής έφθασαν στο κέντρο ελέγχου της NSA μισή ώρα αργότερα, περίπου στις 11:00, λόγω της καθυστέρησης στην μετάδοση του σήματος.
 
Αν το εγχείρημα επιτύχει, η αποστολή θα γραφτεί στην Ιστορία.
 
Το Rosetta, μια φιλόδοξη αποστολή της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, είναι το πρώτο σκάφος που ακολουθεί έναν κομήτη στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο. Έφτασε στο στόχο του 
τον Αύγουστο και κινείται τώρα περίπου 30 χιλιόμετρα από τον 67P, τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν «βουνό από πάγο».

Η επιχείρηση μεταδίδεται ζωντανά από το Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας

http://new.livestream.com/ESA/cometlanding
 

 
Η διαδικασία της προσεδάφισης ξεκίνησε στις 08.00 ώρα Ελλάδας, όταν το Rosetta ενεργοποίησε τον προωστήρα του για να κάνει στοφή και να επιταχύνει προς τον κομήτη. Η επιχείρηση έλαβε το τελικό «πράσινο φως» και η αποδέσμευση της ρομποτικής συσκευής σημειώθηκε στις 10:30 ώρα Ελλάδας. 
 
 
Αμέσως μόλις έλαβαν το σήμα του σκάφους που ενημέρωνε για το εάν η μανούβρα ήταν επιτυχής, οι μηχανικοί της αποστολής έπρεπε να κρίνουν αν θα προχωρούσαν στην απελευθέρωση του Philae, γύρω στις 08.35, ή αν θα ανέβαλλαν την προσπάθεια για τις επόμενες εβδομάδες.
 
«Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν» είχε επισημάνει ο Άντρεα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης του Rosetta.
 
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι η επιφάνεια του κομήτη είναι ανώμαλη, γεμάτη κοιλότητες και γκρεμούς, και η βαρύτητα είναι τόσο ασθενής ώστε το Philae κινδυνεύει να χαθεί στο Διάστημα.

Αν όλα πάνε καλά, η συσκευή θα μεταδίδει εικόνες καθώς πλησιάζει την επιφάνεια του κομήτη. Περίπου επτά ώρες μετά την απελευθέρωσή του, το Philae προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. 
 
Δεδομένου όμως ότι ο κομήτης απέχει από τη Γη 510 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο Ντάρμσταντ περίπου μισή ώρα αργότερα.
 
Ακόμα όμως κι αν το Philae δεν καταφέρει να στερεωθεί, η αποστολή του Rosetta θα συνεχιστεί. Για τον επόμενο χρόνο το σκάφος θα ακολουθεί τον κομήτη και θα δει την κόμη του να μεγαλώνει από την ηλιακή ακτινοβολία.
 
Η χημική ανάλυση της κόμης θα επιτρέψει στους ερευνητές της αποστολής να προσδιορίσουν τη σύσταση του 67P, ο οποίος προέρχεται από τη λεγόμενη Ζώνη του Κάιπερ, έναν δακτύλιο σωμάτων από πάγο που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια, τα δεδομένα της αποστολής ίσως προσφέρουν νέα στοιχεία για το σχηματισμό της Γης.

Θα μπορούσαν επίσης να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ