Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στις 12:30

10.08
Κρίσιμη συνάντηση σε «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα υπό τη σκιά της κλιμάκωσης των γερμανικών πιέσεων για πλήρη συμμόρφωση στο μνημόνιο έχει σήμερα το πρωί στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης με τον Β. Σόιμπλε, όπου αναμένεται οι δύο πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης.
Ο κ. Βαρουφάκης θα αναζητήσει σημεία σύγκλισης με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης για εκτεταμένες και ριζικές μεταρρυθμίσεις και θα διαβεβαιώσει ότι θα συνεχισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή με διαφορετικό όμως μείγμα πολιτικής.
Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Ελληνας υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά χθες, με δηλώσεις του στο γερμανικό κρατικό κανάλι ARD, ότι «όλα όσα ειπωθούν θα είναι καινούργια για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που εμείς λέμε και εννοούμε, και στους ισχυρισμούς των άλλων για όσα λέμε και εννοούμε».
Αλληλεγγύη
«Γι' αυτό είναι σημαντική η επικοινωνία με τη γερμανική πλευρά και επίτευξη ενός modus vivendi», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα και τη βεβαιότητα ότι η Γερμανία θα επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, καθώς «δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας ή της Ελλάδας να χειροτερεύσει η κατάσταση».
Νωρίτερα χθες, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph» ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι «στο Βερολίνο θα προσπαθήσει να είναι όσο πιο γοητευτικός μπορεί».
«Θα πω στον κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να είμαστε ένα αριστερό «τσούρμο», αλλά μπορεί να υπολογίζει στο κίνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκαθάριση των καρτέλ και των ολιγαρχιών και για την προώθηση εις βάθος μεταρρυθμίσεων του ελληνικού κράτους, μεταρρυθμίσεις που προηγούμενες κυβερνήσεις αρνήθηκαν να κάνουν», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, για να προσθέσει εν συνεχεία:
«Αλλά θα του πω επίσης ότι θα βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο χρέους – αποπληθωρισμού και θα κάνουμε ό,τι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Διαθέτουμε μία δημοκρατική εντολή για να πολεμήσουμε τη συνολική φιλοσοφία της λιτότητας».
 
 
ethnos.gr