Σε υψηλό συναγερμό το Βέλγιο μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση

09.28
Βρυξέλλες
Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμό έχουν τεθεί οι βελγικές αρχές, μετά την επεισοδειακή αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Βερβιέ στην οποία σκοτώθηκαν δύο ύποπτοι που φέρονται σχεδίαζαν «άμεσα» τρομοκρατική επίθεση. Άλλος ένας ύποπτος έχει συλληφθεί. 
 
Βρέθηκαν τέσσερα καλάσνικοφ και υλικό που θα χρησιμοποιείτο για κατασκευή εκρηκτικών, όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο στόχος θα ήταν πιθανότατα αστυνομικό τμήμα και ο χαρακτήρας της επίθεσης τζιχαντιστικός. 
 
Την επιχείρηση ακολούθησαν έρευνες σε διάφορα σημεία της χώρας και, προληπτικά, δεν θα ανοίξουν τα εβραϊκά σχολεία την Παρασκευή.
 
Έρευνες ακολούθησαν όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Άντερλεχτ, το Μόλενμπερκ και το Σχάρμπεκ.
 
Ενδεικτικός της έντασης στην οποία βρίσκεται η χώρα ήταν ο συναγερμός τη νύχτα για καταδίωξη ύποπτου αυτοκινήτου στη Λιέγη, το οποίο είχε έρθει από το Λουξεμβούργο. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν διασύνδεση με την υπόθεση της Βερβιέ.
 
«Δεν υπάρχουν στοιχεία για επικείμενη επίθεση, αλλά επαγρυπνούμε»
 
Η απόφαση για ενίσχυση του επιπέδου συναγερμού ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση της βελγικής κυβέρνησης τη νύχτα.
 
Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως «δεν έχουμε σε γνώση μας συγκεκριμένη απειλή» για τρομοκρατική επίθεση, «αλλά θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί».
 
To επίπεδο συναγερμού (σε «3», με υψηλότερο το «4») επιτρέπει λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας σε πιθανούς στόχους χωρίς να απαιτείται προηγουμένως στοιχείο ή ένδειξη κινδύνου. 
 
Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται, πέραν της νέας συνεδρίασης της βελγικής κυβέρνησης, περισσότερες επίσημες πληροφορίες από την εισαγγελία για τα ευρύματα γύρω από τους δύο νεκρούς υπόπτους.
 
Newsroom ΔΟΛ