Σε κινητοποιήσεις προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων

13.13

Σε κινητοποίηση προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων την Πέμπτη και διεκδικεί μέτρα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Το Δελτίο Τύπου του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων

Χαιρετίζουμε τους συνάδελφους αγρότες που πήραν απόφαση για κινητοποίηση, για το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης και του κόστους παραγωγής. Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τα μέλη του να πάρουν ενεργά μέρος στην κινητοποίηση την Πέμπτη και να διεκδικήσουν μέτρα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Η κυβέρνηση είναι η μόνη αρμόδια να λύσει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να δώσει λύση διασφαλίζοντας τον αναγκαίο αριθμό των εργατών γης με αξιοπρεπή μεροκάματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική ασφάλιση και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Με μόνιμη εγκατάσταση τους, καταργώντας το αίσχος της μετακλητότητάς τους. Να καταργήσει το παράβολο-χαράτσι των 100€ που επιβάλλει στους αγρότες.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Απαιτούμε να καλυφθεί εδώ και τώρα το χαμένο μας εισόδημα και διεκδικούμε:

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια

-Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής

-Επιδότηση των θαλάσσιων μεταφορών στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους

-Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις

-Να παρθούν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που εκτινάσσει το κόστος του ποτίσματος.

Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους αμπελουργούς στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί στην παραγωγή. Η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ μετατρέποντάς τον σε δημόσιο οργανισμό, που δε θα χαρατσώνει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, με κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές.

Η περιφέρεια να προχωρήσει άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση σε νέο κύκλο ψεκασμών αντιμετώπισης του δάκου, η έξαρση του οποίου σηματοδοτεί καταστροφή της πλούσιας ελαιοπαραγωγής όπως το 2019. Να σταματήσει να προκαλεί τους ελαιοπαραγωγούς χρεώνοντάς σε αυτούς την ευθύνη των ψεκασμών.

Συνάδελφοι συναδέλφισες μαζικοποιούμε-ισχυροποιούμε τους αγροτικούς μας συλλόγους. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική – ΚΑΠ της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας.