Σε τρεις μέρες λήγει η προθεσμία για την επιδότηση των λιπασμάτων – Τι πρέπει να προσέξουν οι αγρότες

17.20

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής 25 Νοεμβρίου κλείνει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στις οποίες γίνεται η ανάρτηση των τιμολογίων αγοράς λιπασμάτων από τους παραγωγούς, καθώς και η υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.

Τρεις μέρες έχουν απομείνει για το κλείσιμο της πλατφόρμας για την επιδότηση των λιπασμάτων που αγοράστηκαν από φυσικά και νομικά πρόσωπα από 1η Οκτωβρίου του 2021 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2022. Η καταχώρηση των τιμολογίων από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ καθώς και της αίτησης ενίσχυσης θα μπορεί να γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της 25ης Νοεμβρίου.

Αν και στην πλατφόρμα, ειδικά στις περιπτώσεις των αγροτών του κανονικού καθεστώτος, υπάρχουν ήδη αναρτημένα κάποια από τα τιμολόγια, απαιτείται επεξεργασία και μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή, κάτι που συνεπάγεται την συλλογή σε πρώτη φάση όλων των τιμολογίων στη φυσική τους μορφή.  Το κονδύλι της ενίσχυσης είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ και μετά τις 25 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει με επόμενη υπουργική απόφαση το ποσοστό επιδότησης επί των τιμολογίων. Εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, θέλουν την επιδότηση αυτή να κυμαίνεται στο 10% περίπου της αξίας των τιμολογίων.

Στις διευκρινήσεις που ζητούν οι αγρότες στελέχη της ΑΑΔΕ απαντούν ότι πρέπει ο αγρότης να είναι επαγγελματίας και εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ.

Οι ενδιαφερόµενοι αγρότες πρέπει να ελέγξουν στα τιµολόγια, σε ποια από αυτά συμπεριλαμβάνονται λιπάσµατα. ∆ιότι περιέχονται και σπόροι ή άλλα εφόδια τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν από την καθαρή αξία.

Τέλος, από σήμερα θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση της πρώτης κατανομής με τα ποσά των δικαιούχων,  σε αυτή τη φάση στα περιφερειακά, στο κεντρικό σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών και στα κατά τόπους ΚΥΔ. Πρόκειται για συνολικό ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ που αφορά το Μέτρο 11 των Βιολογικών αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται και ως προς τα υπόλοιπα προγράμματα που είναι να πληρωθούν μαζί.