«Σεισμός» Podemos στην Ισπανία

10.56
Πολιτικό «σεισμό» προκαλεί στην Ισπανία το αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η El Pais, δείχνει να… μπορεί (το όνομά του σημαίνει «Μπορούμε») ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές: έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2015, καθώς αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα συγκέντρωνε το 27,7% των ψήφων, 1,5% πάνω από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PSOE (26,2%).
 
Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα PP συγκεντρώνει μόλις το 20%, επτά μονάδες πίσω από το Podemos.
Ποσοστό πολύ εντυπωσιακό για ένα κόμμα που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014 από αριστερούς Ισπανούς ακαδημαϊκούς και με ισχυρές ρίζες στο κίνημα των Ισπανών Αγανακτισμένων. Το γεγονός επισημαίνει και η El Pais σημειώνοντας πως «ποτέ ένα κόμμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα δεν είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο στην πρόθεση ψήφου με μόνον οκτώ μήνες ύπαρξης».
Το κόμμα, του οποίου ηγείται ο πανεπιστημιακός Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχει ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, αλλά αποφεύγει να αυτοχαρακτηρίζεται αριστερό, «γιατί αυτή είναι μια λέξη που τώρα πια η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καταλαβαίνει», εξηγούν άνθρωποι του κόμματος. Αντιθέτως επιμένουν να λένε πως το Podemos είναι «ένα οριζόντιο, διαφανές και δημοκρατικό κίνημα».
Η πλατφόρμα
Στις 19 και 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη (από τη Μαδρίτη και την ιστορική γειτονιά Lavapies με τις καταλήψεις παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό) η πρώτη του εθνική συνέλευση, όπου κατέβηκαν προς ψήφιση οι διάφορες πλατφόρμες.
Επικράτησε αυτή που παρουσίασε ο Ιγκλέσιας με την ομάδα του, η «Ασφαλώς και Μπορούμε», που εξασφάλισε και το 80,7% των ψήφων.
Σε αυτή την πλατφόρμα δίνεται έμφαση σε πέντε σημεία που θα αποτελέσουν και τους πυλώνες της δράσης του κόμματος: η αναδιάρθρωση του χρέους, η βελτίωση της παιδείας, το δικαίωμα στη στέγαση, η βελτίωση της περίθαλψης και πάταξη της διαφθοράς.
Στηρίζεται πολύ στη συμμετοχή, έχει ήδη 200 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη τα οποία και ψηφίζουν μέσω Διαδικτύου για τις αποφάσεις που διαμορφώνει το κόμμα, ενώ έχει μεγάλη απήχηση μεταξύ αυτών που δεν αναμένουν πλέον τίποτα από το πολιτικό σύστημα και έχουν απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά κόμματα.
Η μεγάλη του άνοδος εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι Ισπανοί είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση της χώρας, καθώς περισσότερο από το 23% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο εξαιτίας της κρίσης.
Σημαντικό ρόλο στην άνοδό του παίζουν και τα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία έχουν πάρει το τελευταίο καιρό μορφή χιονοστιβάδας κυρίως για το κυβερνών κόμμα καθώς έχουν συλληφθεί έξι δεξιοί δήμαρχοι της ευρύτερης περιφέρειας της Μαδρίτης, εμπλεκόμενοι σε δωροδοκίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν 42% των δυνάμει ψηφοφόρων του Podemos δηλώνουν πως κάνουν αυτή την επιλογή επειδή είναι «απογοητευμένοι» από τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο 33% θα το ψήφιζε λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων.
ΠΑΜΠΛΟ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ: Ο 35ΧΡΟΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
Από τα 14 στην πολιτική και στα κινήματα
O αρχηγός του Podemos., ο 35χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, είναι και ο μόνος από τους επτά πολιτικούς ηγέτες που έχουν θετικό πρόσημο στη δημοσκόπηση της «El Pais».
Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία σε ηλικία 14 ετών στην Κομμουνιστική Νεολαία, σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης (όπου είναι λέκτορας). Εχει λάβει μέρος σε πολλά παγκόσμια κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, μελέτησε το φαινόμενο των Ζαπατίστας, ίδρυσε οργανώσεις όπως «Νεολαία χωρίς μέλλον» και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο.
Θεωρείται ιδιαίτερα επικοινωνιακός κι εμφανίζεται πολύ συχνά στην τηλεόραση, καθώς όπως λέει ο ίδιος, «πειραματιζόμαστε με την πολιτική επικοινωνία μέσα από το κυριότερο μέσο πολιτικής κοινωνικοποίησης, που είναι η τηλεόραση».
Είχε τη δικιά του εκπομπή, τη «La Tuerka», πρόγραμμα που ο Ιγκλέσιας και οι συνεργάτες του (καθηγητές και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης) μετέδιδαν στο παρελθόν από το Διαδίκτυο και μικρά τηλεοπτικά κανάλια. Εκεί εκπαιδεύτηκε ο Ιγκλέσιας ως παρουσιαστής και άνθρωπος της τηλεόρασης. Το πέρασμά του στα μεγάλα κανάλια ήταν από την αρχή επιτυχημένο: μπορούσε να επιχειρηματολογήσει, ήταν άνετος μπροστά στην κάμερα, λάμβανε άνετα μέρος σε συζητήσεις.
Από την 25η Απριλίου του 2013 που τον κάλεσαν να παραστεί σε ένα τηλεοπτικό πάνελ σε μια εκπομπή του συντηρητικού τηλεοπτικού καναλιού «Intereconomia», όχι μόνο δεν σταμάτησε να εμφανίζεται στην τηλεόραση, αλλά συνήθως η παρουσία του αρκεί για να σημειώσει υψηλές τηλεθεάσεις, όπως συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν μια τηλεοπτική του συνέντευξη συγκέντρωσε 3 εκατ. τηλεθεατές, το πρόγραμμα με την υψηλότερη τηλεθέαση για όλο τον μήνα.
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
• Ιδρύθηκε στις 11 Μαρτίου 2014
• Ηγέτης του είναι ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Πάμπλο Ιγκλέσιας.
• Στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου συγκέντρωσε 8%, κατακτώντας πέντε έδρες στην Ευρωβουλή.
• Εχει 200 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη.
• Το πρόγραμμά του προβλέπει: αναδιάρθρωση του χρέους, 35 ώρες εργασίας, σύνταξη στα 60 έτη, απαγόρευση των απολύσεων σε κερδοφόρες εταιρείες, περιορισμό των οικονομικών προνομίων της Καθολικής Εκκλησίας και διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ