Σεμιναριακές διαλέξεις Ωνάση 2015 στο ΙΤΕ

17.21
Με δύο διαλέξεις του παγκοσμίου φήμης Βρετανού Νομπελίστα Sir John Gurdon, στον οποίο απενεμήθη το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής 2012, για τον επαναπρογραμματισμό ενήλικων διαφοροποιημένων κυττάρων ώστε να επανέλθουν σε εμβρυϊκό στάδιο, ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση 2015 στη Βιολογία, οι οποίες διεξάγονται από τις 6 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2015, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο.
 
Οι Διαλέξεις Ωνάση 2015 θα εστιάσουν στις βασικές ιδιότητες και ικανότητες των βλαστοκυττάρων από διαφορετικούς οργανισμούς. Θα παρουσιαστούν οι πιο σύγχρονες εφαρμογές βλαστοκυττάρων για αναγέννηση ιστών με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών του ανθρώπου.
 
Στις φετινές Διαλέξεις Ωνάση συμμετέχουν με οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Ωνάση 39 Έλληνες και 17 ξένοι φοιτητές, που έχουν επιλεγεί με κριτήριο τις υψηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Στις Διαλέξεις έγιναν επίσης δεκτοί και συμμετέχουν (επιλεγμένοι με τα ίδια κριτήρια, χωρίς όμως οικονομική ενίσχυση) φοιτητές από τα Ιδρύματα της Κρήτης, όπως και Έλληνες και ξένοι ερευνητές.
 
Στις Διαλέξεις Ωνάση 2015, εκτός του Νομπελίστα John Gurdon, ομιλητές είναι οι επίσης διεθνούς εμβέλειας επιστήμονες: Xin Chen (Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Βαλτιμόρη, Η.Π.Α.), Androniki Kretsovali (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Ηράκλειο), Christine L. Mummery (Πανεπιστήμιο Λάιντεν, Ολλανδία), Malin Parmar Πανεπιστήμιο Λούντ, Σουηδία), Henrik Semb (Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, Δανία), Susan Strome (Πανεπιστήμιο California, Σάντα Κρουζ, Η.Π.Α.), Stavros Taraviras (Πανεπιστήμιο Πάτρας), Andreas Androutselis – Theotokis (Πολυτεχνείο Δρέσδης, Γερμανία).
 
Την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 20:00 στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ ο Νομπελίστας John Gurdon θα δώσει ομιλία με τίτλο "Prospects of cell replacement therapy – who decides?", που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το οποίο προσκαλείται να την παρακολουθήσει.
 
 
Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση – σύντομο ιστορικό
 
Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση διεξάγονται ήδη για 15ο συνεχές έτος στο Ηράκλειο, με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Έως σήμερα, έχουν συνολικά συμμετάσχει περισσότεροι από 1.500 φοιτητές και 140 ομιλητές, σε 21 εβδομαδιαίες σειρές Διαλέξεων. Οι Διαλέξεις Ωνάση επικεντρώνονται σε επιστημονικά θέματα και έρευνες αιχμής, για αυτό και έχουν καθιερωθεί ως κορυφαίος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Μεταξύ των έως τώρα σπουδαίων ομιλητών συγκαταλέγονται 15 Νομπελίστες (ο καθηγητής John Gurdon θα είναι ο δέκατος έκτος Νομπελίστας-ομιλητής των Διαλέξεων Ωνάση). Επιπλέον, τρεις από τους ομιλητές ήταν κάτοχοι του βραβείου Turing (ύψιστο βραβείο στη Πληροφορική) και ένας ομιλητής κάτοχος του Fields Medal (ύψιστο βραβείο στα Μαθηματικά).