Σφαγή σε σχολείο στο Πακιστάν, δεκάδες παιδιά μεταξύ των 126 νεκρών

13.35
Βάρβαρη επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσαβάρ του Πακιστάν: Σύμφωνα με την ηγεσία της περιφέρειας, από τους 126 νεκρούς τουλάχιστον 84 είναι μαθητές. 
 
Οι περίπου 500 μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου είχαν εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις του μετά την επίθεση.
 
Σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την εισβολή των ενόπλων, και ενώ η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας βρισκόταν σε εξέλιξη, ακούστηκαν τρεις εκρήξεις από το συγκρότημα.
 
Στο χάος που ακολούθησε την έφοδο των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν 126 άτομα, τουλάχιστον 84 εκ των οποίων ήταν μαθητές του σχολείου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφέρειας που βρίσκεται η Πεσαβάρ. Οι τραυματίες φτάνουν τους 122.
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε πέντε τρομοκράτες και ότι συνεχίζεται η έρευνα για να βρεθούν και άλλοι. Πληροφορίες ανέφεραν ότι πέντε ή έξι Ταλιμπάν είχαν εισβάλει στο σχολείο.
Εκρήξεις έχουν ακουστεί από το κτίριο.
Στην Πεσαβάρ βρίσκεται ο πακιστανός πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία».
Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο επειδή «η κυβέρνηση θέτει στο στόχαστρό της τις οικογένειές μας και γυναίκες».
Πηγές από το σχολείο ανέφεραν ότι έξι ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο φορώντας στρατιωτική στολή και άνοιξαν πυρ. Τον αριθμό των ενόπλων επιβεβαίωσαν οι Ταλιμπάν. 
 
 
Οι στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν περικυκλώσει το συγκρότημα έχουν μπει στα περισσότερα κτίρια, απομακρύνοντας τους ομήρους. Αρχικά ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι τέσσερις από τους ενόπλους είναι νεκροί, ενώ αργότερα σε μήνυμά του στο Twitter ο στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε και ένας πέμπτος.
 
Η έρευνα για άλλους ενόπλους συνεχίζεται στο κτίριο, καθώς εκτιμάται ότι μέσα παραμένει τουλάχιστον ένας ακόμα ένοπλος, κρατώντας ομήρους παιδιά και δασκάλους.
 
Οι ειδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έσωσαν δύο ακόμα παιδιά και δύο δασκάλους.
 
Ο επικεφαλής της περιφέρειας, ο Παρβάζι Χατάκ, ανέφερε πως 60 σοροί βρίσκονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο CMH και άλλες 24 στο νοσοκομείο Lady Reading.
 
Δεν είναι σαφές εάν τα παιδιά σκοτώθηκαν κατά την έφοδο των ενόπλων ή κατά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από το δεύτερο νοσοκομείο θέλουν τα παιδιά να είχαν πυροβοληθεί στο στήθος σαν να εκτελέστηκαν.
 
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αμέσως οργάνωση των Ταλιμπάν.
 
«Να νιώσουν τον πόνο μας»
 
Οι ένοπλοι πήραν ομήρους τους 500 μαθητές και δασκάλους, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού που βρίσκονταν επί τόπου. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Reuters στο σημείο, σφοδρές ανταλλαγές πυρών ακούστηκαν από το εσωτερικό του σχολείου. 
 
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν είχαν προειδοποιήσει ότι θα εντείνουν τις επιθέσεις τους μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεών τους σε περιοχές που ο έλεγχος της κεντρικής κυβέρνησης είναι μειωμένος. 
 
Μετά τις αναφορές για το θάνατο δεκάδων μαθητών, οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν στο σχολείο «επειδή ο στρατός επιτίθεται στις οικογένειές μας και θέλουμε να νιώσουν τον πόνο μας».
 
Την επίθεση καταδίκασε ο πακιστανός πρόεδρος, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας αναχώρησε εσπευσμένα για την Πεσαβάρ ώστε να συντονίσει τις επιχειρήσεις.

in.gr