Σφοδρές μάχες Κούρδων με τζιχαντιστές στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

13.24

Σφοδρές μάχες σημειώνονται σήμερα ανάμεσα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τις κουρδικές δυνάμεις στις πύλες του Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά), μιας συριακής πόλης στη μεθόριο με την Τουρκία, ενώ ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη γραμμή του μετώπου.

Ο αμερικανο-αραβικός συνασπισμός πραγματοποιεί σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι φέρεται να έχουν φθάσει στις πύλες της κουρδικής πόλης της Συρίας Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά).

«Ο αμερικανο-αραβικός συνασπισμός διεξήγαγε τουλάχιστον πέντε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων των τζιχαντιστών στη γραμμή του μετώπου τους με τους Κούρδους, ανατολικά και νοτιοανατολικά του Κομπανί», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις 3 χλμ. ανατολικά απ' αυτή την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πηγών, ιατρικών, στρατιωτικών και από την κοινωνία των πολιτών, σε όλη τη Συρία.

Οι Κούρδοι «υπερασπίζονται με επιμονή», το Κομπανί, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Μολονότι υπολείπονται σε αριθμό και οπλισμό, οι Κούρδοι μαχητές αρνούνται να αποσυρθούν και υπερασπίζονται επίμονα την πόλη τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Είναι γι' αυτούς ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε ο Ραχμάν.

Τουλάχιστον εννέα κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις μάχες στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση έχει προκαλέσει μια μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία.

Αν καταλάβουν το Κομπανί, οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μακρά και συνεχή εδαφική λωρίδα στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

ethnos.gr