Σημάδια ότι η υγεία των οστών σας κινδυνεύει

11.30

Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός που καθημερινά χτίζεται και αποδομείται στον οργανισμό.

Στο τέλος κάθε μέρας πρέπει να υπάρχει θετικό ισοζύγιο, ώστε να υπερτερεί ο σχηματισμός νέου οστού. Διαφορετικά, εάν υπερτερεί η αποδόμηση, οδηγούμαστε στην οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση πλήττει παγκοσμίως εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως άνω των 50 ετών.

Δείτε ποια είναι τα σημάδια που στέλνει το σώμα όταν τα οστά βρίσκονται σε κίνδυνο.

Νύχια που σπάνε: Αν παρατηρείτε ότι τα νύχια σας σπάνε συχνότερα από το φυσιολογικό, ίσως ευθύνεται η έλλειψη κολλαγόνου και ασβεστίου. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει το δέρμα, τους ιστούς και τον σκελετό. Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο είναι τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια και τα εσπεριδοειδή. Το ασβέστιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγείας των οστών και εκτός από τα γαλακτοκομικά υπάρχει επίσης στα σκούρα πράσινα λαχανικά και τις σαρδέλες.

Δεν γυμνάζεστε: Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στον καναπέ ή μπροστά από τον υπολογιστή, κινδυνεύετε περισσότερο από οστεοπόρωση. Η άσκηση βοηθά στο χτίσιμο ισχυρών μυών και οστών. Ιδανικές μορφές άσκησης είναι τα βάρη και οι αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο και η αναρρίχηση. Προσπαθήστε να σηκώνεστε από την καρέκλα και να περπατάτε για λίγο τουλάχιστον ανά μία ώρα, πηγαίνετε για περπάτημα ή τρέξιμο μετά τη δουλειά και προτιμάτε τις ασκήσεις με βάρη στο γυμναστήριο το πρωί.

Πηγή: Reader’s digest