Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον ELA

14.13
Στα χέρια του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται το «κλειδί» της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών -μέσω του ELA- αλλά και του ελληνικού Δημοσίου.
 
Σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το αίτημα της ΤτΕ να ανοίξουν γραμμές ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ την Πέμπτη οι αποφάσεις του «σούπερ Μάριο» θα αφορούν το σύνολο της Ευρωζώνης, καθώς θα ανακοινώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για το ζήτημα αυτό είχε χθες επαφές με τον Μάριο Ντράγκι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε ότι «αυτή την ώρα πρωταρχική μέριμνα μου είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οσον αφορά τον ELA, το σχετικό αίτημα θα υποστηρίξει ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και θα ενημερώσει τους ευρωπαίους τραπεζίτες για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
 
Με το αίτημα αυτό ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζητά από την ΕΚΤ την χορήγηση προληπτικής ρευστότητας και στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των τραπεζών προβληματίζονται για το τι θα γίνει στο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές και μέχρι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση, εξαιτίας της εκροής καταθέσεων που έχει σημειωθεί τον τελευταίο καιρό, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται, από τον Δεκέμβριο, στα 5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι δηλώσεις αξιωματούχων, με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να επισημαίνει σήμερα ότι θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα μία έξοδος της χώρας από το ευρώ, όπως μετέδωσε το Reuters.
Συγκεκριμένα, «πρώτα από όλα δεν επιτρέπεται βάσει των κανονισμών της ευρώζώνης και δεύτερον πιστεύω ότι (η έξοδος) θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στον ιρλανδικό σταθμό RTE, όταν ρωτήθηκε σχετικά με μία ελληνική έξοδο.
 
 
ethnos.gr