«Συμφωνία με τον διάβολο»: Τα ξενα ΜΜΕ για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

10.44
 
Μετά την ανακοίνωση των νέου ελληνικού κυβερνητικού σχήματος, ο ευρωπαϊκός Τύπος στρέφει το βλέμμα σε δύο σημεία που θεωρεί κεντρικότερα: Αφ' ενός, τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αφ' ετέρου την -αναγκαστική, όπως παρουσιάζεται- συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 
 
Οι πιο ήπιοι τόνοι με τους οποίους αποτιμάται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για «περίεργο ζευγάρι», οι πιο αιχμηροί ακόμη και για… «συνεργασία με τον διάβολο».
 
Ως ενδεικτική του χαρακτήρα της συγκατοίκησης, ο βρετανικός Guardian αναφέρεται στη διπλή τελετή ορκωμοσίας: «Κάποια μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, αλλά οι περισσότεροι έσπασαν την παράδοση και έδωσαν πολιτικό» γράφει. Και εξηγεί: «Μόλις δύο έδρες πριν την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να σχηματίσει συνασπισμό με το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», το οποίο χαρακτηρίζει «ανοικτά ευρωσκεπτικιστικό […] με αρχηγό ο οποίος έχει πει ότι η Ευρώπη κυβερνάται "από γερμανούς νεοναζί"». 
 
Σε ξεχωριστό κομμάτι του για τον νέο ΥΠΟΙΚ, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «τον μη συμβατικό οικονομολόγο που κρατά στα χέρια του τη μοίρα της Ελλάδας». Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, γράφει, θα βρουν στον Γ.Βαρουφάκη «έναν αντίπαλο που δεν υποχωρεί εύκολα».
 
Η γαλλική Monde μιλά για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ χαρακτηρίζοντας τον Πάνο Καμμένο τον «μπελαλίδικο σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα». Λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πραγματιστική λογική για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εφημερίδα παρουσιάζει τον Π.Καμμένο με τον εξής επιγραμματικό τρόπο: «Είναι ένα είδος αρχετυπικού έλληνα πολιτικού, δημαγωγός, λαϊκιστικής, που φωνάζει και δεν φείδεται ουδενός εξωφρενικού ισχυρισμού».
 
Όσον αφορά τον νέο υπουργό Οικονομικών, η εφημερίδα γράφει πως «ενώ δεν κρύβει την αντιπάθειά του για "τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών", πρόκειται να βρεθεί στην καρδιά της μηχανής». «Όλος ο κόσμος περιμένει την αντιπαράθεσή του στο επόμενο Eurogroup με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
 
Η γαλλική Liberation μιλά για «την περίεργη ελληνική συμφωνία ριζοσπαστικής αριστεράς και εθνικιστικής δεξιάς». «Η συνεργασία μοιάζει σαν γάμος ψαριού με λαγό», αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση της εφημερίδας, η οποία χαρακτηρίζει τον Π. Καμμένο «γνωστό για τις υπερεθνικιστικές, ξενοφοβικές και ομοφοβικές απόψεις τους» και απαριθμεί διάφορες πρόσφατες δηλώσεις του (για «αεροψεκασμούς» ή «για το ότι η ορθόδοξη εκκλησία πληρώνει φόρους αλλά οι εβραίοι και οι βουδιστές εξαιρούνται»). Η εξήγηση για τον γάμο είναι απλή: «Με ποιον άλλον είχε να συνεργαστεί; Το Ποτάμι είναι πιο κοντά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το χρέος και τη λιτότητα, το ΚΚΕ απορρίπτει κάθε συνεργασία» γράφει.
 
Σχετικά με τον Γ.Βαρουφάκη, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας μιλά για «έναν οικονομολόγο με δημόσια παρουσία, γνωστό ως κάποιον που κατέχει καλά τους μηχανισμούς χρέους, ο οποίος θα είναι ένας "φιλοπόλεμος" συνομιλητής των Βρυξελλών και του Βερολίνου». 
 
Η ιταλική Reppublica γράφει για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο «ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπλέξει». Μιλά για ένα «αδύνατο δίδυμο της ριζοσπαστικής αριστεράς με ένα δηλωμένα αντιμεταναστευτικό κόμμα», στέκεται επίσης ιδιαίτερα στους «ψεκασμούς» και καταλήγει πως «τώρα, χάρη στη συμμαχία με τον Τσίπρα, ο Π.Καμμένος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Σόιμπλε ανεπιθύμητο και είχε πει πως κάποιος έπρεπε να του υπενθυμίζει πως η Γερμανία χρωστά ακόμη την Κατοχή, θα έχει την ευκαιρία να του το πει ο ίδιος».
 
H γερμανική Sueddeutsche Zeitung αναφέρεται στον Γ.Βαρουφάκη λέγοντας πως «ο Τσίπρας κάνει υπουργό Οικονομικών έναν ριζοσπάστη πολέμιο της λιτότητας». «Ο οικονομολόγος με το ισχυρό ταμπεραμέντο έχει καταδικάσει σε πάμπολλες συνεντεύξεις του τα μέτρα λιτότητας και έχει επιπλέον υποσχεθεί να καταστρέψει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία». 
 
«Ο Βαρουφάκης όμως έχει επίσης διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, κι έτσι θέλει να κάνει προτάσεις που ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορεί να αρνηθεί» σημειώνει η εφημερίδα.
 
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιάζει το προφίλ του Γ.Βαρουφάκη με τον τίτλο «ισχυρά συνθήματα κατά της Γερμανίας». «Ο νέος έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει απειλήσει», γράφει χαρακτηριστικά, «πως η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει» ενώ στέκεται ιδιαίτερα, όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, στις αναφορές του «πως η λιτότητα είναι βασανιστήριο εικονικού πνιγμού». Παρουσιάζοντας εκτενώς τις απόψεις του για την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και τις θεμελιώδεις ελλείψεις της Ευρωζώνης, η εφημερίδα φαίνεται και αυτή να προετοιμάζει έδαφος σύγκρουσης στα επόμενα Eurogroup. 
 
Όσον αφορά δε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η εφημερίδα δεν μασά τα λόγια της σε κεντρικό της σχόλιο: Με τίτλο «συμφωνία με τον διάβολο», γράφει πως το κόμμα του Π.Καμμένου «αντιπροσωπεύει την παλιά, αποτυχημένη Ελλάδα, και έχει έναν δημαγωγό για πρόεδρο». Με την επιλογή του για τον μικρότερο εταίρο, «ο Τσίπρας πρόδωσε τις ελπίδες τμήματος των ψηφοφόρων του». «Οι αριστεροί δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν τη σύμπραξη με τον Π.Καμμένο και η απάντηση είναι πως πρόκειται για αναγκαίο κακό. Τότε, καλή ανάβαση Ευρώπη!» καταλήγει το σχόλιο.
 
Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ