Συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ για συζητήσεις εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-τρόικας

20.32

 

Σε συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν την Παρασκευή οι συζητήσεις σε «τεχνικό επίπεδο» ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα ήρθαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

O Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφώνησαν την Πέμπτη ότι η Ελλάδα και η τρόικα των διεθνών δανειστών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα αρχίσουν συνομιλίες σε «τεχνικό επίπεδο» την Παρασκευή, «για να εξευρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στον Guardian.



Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Eurogroup είχαν σήμερα συζητήσεις στις Βρυξέλλες, ενώ και κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο, που σε κάθε περίπτωση εκλαμβάνεται ως βήμα προόδου στις διαπραγματεύσεις.

Οι κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στις Βρυξέλλες υπήρξε διάθεση για διαβούλευση και διάλογο και πως πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup πραγματοποιήθηκε Euro-working group όπου η διαφορά, σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση, ήταν εμφανής. Στη συνέχεια, όπως έλεγαν, έγιναν οι συναντήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Γιάννη Βαρουφάκη, για να ακολουθήσει αυτή ανάμεσα στους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Τόμας Βίζερ και τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «στο Eurogroup υπήρξε επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση», ενώ υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις. Όπως έλεγαν οι ίδιοι, υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η πλειοψηφία των Υπουργών ασκούσαν πιέσεις προκειμένου να δεχθεί η Κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, πρόσθεταν, Υπουργοί που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με έναν δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

«Όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης τα είπαν μπροστά σε όλους. Όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε», έλεγαν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου και υπογράμμιζαν ότι «τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης».

Ακόμη, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «υπήρξαν πολλά κείμενα εργασίας στο Eurogroup. Υπήρξε και κείμενο που ήταν σε θετική κατεύθυνση, το οποίο και απορρίφθηκε από την Γερμανική Κυβέρνηση. Η τελική πρόταση ανακοίνωσης, που δημοσίευσαν οι FT, το οποίο αναφέρεται στην «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», δεν μπορούσε, βέβαια, να γίνει αποδεκτή από την ελληνική Κυβέρνηση», όπως ξεκαθαρίζαν. 

Καταλήγοντας οι κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «οι κ.κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα και του επεσήμαναν ότι το κείμενο έχει προβληματικά στοιχεία και ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». «Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την εκτίμησή τους», διευκρίνισαν.