Σύμπραξη Εθνικού Θεάτρου – ΚΕΘΕΑ για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

14.05
Αθήνα

Μία νέα δράση αλληλεγγύης και έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εγκαινιάζουν από κοινού το Εθνικό Θέατρο και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΛΦΑ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Ο «Χώρος Δράσης» είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης των δύο φορέων, που αποφάσισαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους, σε μία προσπάθεια να έρθει κοντά στη θεατρική πράξη ένα μεγάλο κομμάτι των πληθυσμιακών αυτών ομάδων.

Πρόκειται για ένα «πεδίο συνάντησης ιδεών, διαλόγου, επαφής με το διαφορετικό και πειραματισμού» πάνω σε νέες θεατρικές δομές, που θα βρει στέγη στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, όπου θα πραγματοποιούνται διαδραστικά θεατρικά εργαστήρια τα οποία θα συντονίζονται ταυτόχρονα από καλλιτεχνικό και θεραπευτικό προσωπικό των δύο φορέων.

Στο πρόγραμμα – που θα διαρκέσει 2 χρόνια- θα λαμβάνουν μέρος ενεργά, άστεγοι, μειονότητες, άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση, πληθυσμός που ζει στα όρια της φτώχειας, μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων και εν γένει ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που υποστηρίζονται από φορείς με ανάλογη δραστηριότητα (ΝΠΙΔ, Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ).

Σκοπός της δράσης – όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ στο Μετς – είναι να συμβάλλει στην ανακούφιση των πληθυσμών αυτών από την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, μέσα από την αλληλεπίδραση, το μοίρασμα και την έκφραση.

«Επειδή ζούμε σε μία εποχή φοβική που θεωρεί περιττούς και υπεράριθμους όσους βρίσκονται στο περιθώριο, χρειαζόμαστε δράσεις που να προσωποποιούν την αγάπη στον άνθρωπο και να αποδεικνύουν την απέχθειά μας σ’ αυτόν τον ολοκληρωτισμό του χρήματος που δεν αντιστοιχεί σε καμία απολύτως ανάγκη των πολλών» πρόσθεσε ο κ. Χατζάκης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Δρ. Βασίλη Γκιτάκο, στόχοι του «Χώρου Δράσης» είναι η δημιουργία μιας διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στην τέχνη και την κοινωνία, η καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης και ομαδικού πνεύματος καθώς και η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η προσωπική ανάπτυξη των συμμετεχόντων.

«Η θεατρική πράξη, όπως και η θεραπευτική μέσα από τα συναισθήματα οδηγεί στην κάθαρση, στη λύτρωση , που σημαίνουν και αλλαγή. Όταν ένας άνθρωπος έρχεται στις δομές του ΚΕΘΕΑ είναι με έναν τρόπο θεατής της ζωής. Η δουλειά μας είναι να τον φέρουμε αντιμέτωπο με τους φόβους του και να αποκαταστήσουμε τη σχέση του με τη ζωή».

Το Εθνικό Θέατρο και το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΑΛΦΑ του ΚΕΘΕΑ, ξεκίνησαν τη συνεργασία τους στα πλαίσια της δράσης «Θέατρο Κατ' Οίκων» της πρώτης κρατικής σκηνής, τον περασμένο Οκτώβριο. Η συνεργασία βασίστηκε στην κοινή πεποίθηση των δύο φορέων, ότι «η θεατρική εμπειρία είναι βιωματική διαδικασία, η οποία εγγράφει τα αποτελέσματά της σε βαθύτερο επίπεδο από το καθαρά νοητικό και αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο προς την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη».

«Προσανατολιζόμενοι στην ενθάρρυνση της συνεργασίας και της δημιουργικότητας σκοπεύουμε να διερευνήσουμε ένα πλήθος από ευαίσθητα θέματα, σε ένα ασφαλές και διευκολυντικό περιβάλλον», ανέφερε ο υπεύθυνος του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, Αντώνης Πάριος.

Ενδεικτικά, κάποια από τα θέματα που επεξεργάστηκαν οι δύο φορείς μέχρι σήμερα, με ομάδες ατόμων που δέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης, είναι τα εξής: «Άστεγος: μια έννοια προς εξερεύνηση», «Ένα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια», «Αυτό δεν θα τύχει ποτέ σε εμένα». Ενώ η επόμενη ενότητα, που θα απευθύνεται σε όλες τις προαναφερόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει θέμα: «Ντροπή, ο μασκαρεμένος φόβος».

Εκτός από το ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Θέατρο θα συνεργαστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Χώρος Δράσης» και με άλλους φορείς μεταξύ των οποίων είναι το Πράξις (πληθυσμοί που ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού ιστού), τη Σχεδία ( άστεγοι) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ