Συμβιβασμός άνευ ρευστού στις Βρυξέλλες

09.42
«H Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις βοήθειας» είναι ο τίτλος του Bloomberg. Το άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου σχολιάζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν έναν πιο ενεργό ρόλο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από την αλλαγή κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να ξεμείνει από χρήματα ακόμη και από αυτόν τον μήνα για τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων».
Για νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ελλάδας μέσα στις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC το οποίο επισημαίνει πως οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα αισιοδοξίας. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν χρήματα στην Αθήνα μόνο μετά την αξιολόγηση της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
«Ο Τσίπρας υπόσχεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις» τιτλοφορούν το σχετικό άρθρο τους οι Financial Times. Ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ επισημαίνει ωστόσο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «απέτυχε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστού.
Η συμφωνία Αθήνας – εταίρων δεν άλλαξε τους όρους της προ μηνός συμφωνίας ούτε έφερε τη νέα κυβέρνηση πιο κοντά στην καταβολή των 7,2 εκατ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ταμείο ξεμένει από μετρητά.
Για βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη το οποίο δεν θα γεφυρωθεί εύκολα, παρά τη χθεσινή σύγκλιση απόψεων, κάνει λόγο η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Στις ελληνικές συνομιλίες, ένας ενάντια σε 18». 
 
Ο πρωθυπουργός και οι ευρωπαίοι εταίροι στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν την κοινή αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους και να εγκριθεί η εκταμίευση μέρους της χρηματοδοτικής βοήθειας.

ethnos.gr