Συναγερμός για ISIS στα Βαλκάνια

09.36
Συναγερμός έχει σημάνει σε ΠΓΔΜ και Κοσσυφοπέδιο μετά τις αποκαλύψεις τοπικών μέσων ενημέρωσης πως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ετοιμάζει χτυπήματα εντός του καλοκαιριού σε χώρες των Βαλκανίων μέσω ντόπιων υποστηρικτών του που έχουν πολεμήσει στη Συρία.
 
Σύμφωνα με διαλόγους στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας του Κοσόβου που διέρρευσαν στην ενημερωτική ιστοσελίδα Lajmi.net, μαχητές του ISIS έχουν συχνή επικοινωνία με υποστηρικτές της οργάνωσης στο Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ και φαίνεται ότι ετοιμάζουν επιθέσεις σε Σκόπια και Πρίστινα κατά αμάχων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Ιούνιο.
Οπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, ο εγκέφαλος πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που σχεδιάζονται είναι αλβανόφωνος πολίτης της ΠΓΔΜ, που έχει μεταβεί και πολεμά στη Συρία και ο οποίος είναι γνωστός στις αρχές της χώρας ως ξένος μαχητής του ISIS.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο τζιχαντιστής στρατολογεί πολίτες στα Σκόπια και την Πρίστινα για τα τρομοκρατικά χτυπήματα του Ιουνίου και τους συμβουλεύει να επιλέξουν ως στόχους πολυσύχναστα μέρη των δύο πόλεων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την εθνική και τη θρησκευτική ταυτότητα των θυμάτων. Οι υπηρεσίες ασφαλείας ιδιαίτερα του Κοσσυφοπεδίου έχουν εντοπίσει αύξηση των επικοινωνιών μεταξύ Αλβανών εξτρεμιστών που έχουν περάσει στις τάξεις του ISIS με ανθρώπους εντός του Κοσσυφοπεδίου.
Διαδίκτυο
Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών είναι η δεύτερη ένδειξη πως το Ισλαμικό Κράτος σκέφτεται να χτυπήσει κάπου στα Βαλκάνια, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο βίντεο του Ισλαμικού Κράτους το οποίο καλούσε σε επιθέσεις σε βαλκανικές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο στο οποίο μιλούν μαχητές της οργάνωσης με καταγωγή από τα Βαλκάνια, καλούνται οι υποστηρικτές του ISIS να πραγματοποιήσουν χτύπημα σε κάποια βαλκανική χώρα και ως πεδία δράσης των μαχητών της οργάνωσης ονομάζονται συγκεκριμένα η ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Παράλληλα με τις αποκαλύψεις αυτές και τις απειλές για χτυπήματα κατά στόχων σε βαλκανικό έδαφος, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε χθες την ευθύνη για μια επίθεση κατά ενός σημείου ελέγχου της αστυνομίας στην Τυνησία κατά την οποία τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, όταν οι δύο μαχητές του ISIS προσπάθησαν να διαφύγουν από την περιοχή Σιντί Μπουζίντ, με οκτώ ομήρους που είχαν απαγάγει.
Παρά την επίδειξη δύναμης από το Ισλαμικό Κράτος με την ανάληψη ευθύνης και τις απειλές εναντίον των Βαλκανίων, η οργάνωση χθες έχασε ένα από τα βασικότερα σημεία ανεφοδιασμού της στη Συρία, ύστερα από σκληρές μάχες με τους Κούρδους του YPG/YPJ. Πρόκειται για την πόλη Ταλ Αμπιάντ, η οποία πλέον καθαρίζεται από τις βόμβες και τις παγίδες που είχαν στήσει για να την υπερασπιστούν οι μαχητές του ISIS, σύμφωνα με ανακοίνωση του YPG.
Η πόλη βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και για αρκετό καιρό χρησιμοποιούνταν από τους τζιχαντιστές ως σημείο ανεφοδιασμού κυρίως του προπυργίου της οργάνωσης που είναι η πόλη Ράκα και η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια σε ευθεία γραμμή.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κουρδικές δυνάμεις πολιόρκησαν την πόλη από δυτικά που βρίσκεται το Κομπάνι και από ανατολικά που βρίσκεται η επαρχία Χασάκα, με αποτέλεσμα να ελέγχουν πλέον περίπου 400 χιλιόμετρα των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο θα τους δώσει τη δυνατότητα να περιορίσουν την εισροή ξένων μαχητών από την Τουρκία προς τη Συρία.
Από τις πολυήμερες μάχες στο Ταλ Αμπιάντ, περίπου 16.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία για να γλιτώσουν, την ώρα που αντίπαλες αντάρτικες ομάδες όπως και η τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν το YPG ότι προχώρησε σε «μίνι» εθνοκάθαρση στην περιοχή, κατηγορίες πάντως που αρνείται ξεκάθαρα η ηγεσία της οργάνωσης αλλά και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
 
 
ethnos.gr