Συναγερμός για τρομοχτύπημα σε Ευρώπη – ΗΠΑ

11.49

ο «καμπανάκι» είχε χτυπήσει εδώ και καιρό για την παρουσία τουλάχιστον 3.000 τζιχαντιστών στην Ευρώπη, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα προετοιμάζουν χτυπήματα στη Γηραιά Ηπειρο.

Τα τελευταία 24ωρα, όμως, και μετά την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στην απειλή που συνιστά για τους Αμερικανούς η οργάνωση Χορασάν, έχει σημάνει πλέον συναγερμός.

Λίγες ώρες μετά τον αποκεφαλισμό του Ερβέ Γκουρντέλ από τζιχαντιστές της οργάνωσης «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» που συνοδευόταν από την προειδοποίηση προς τη Γαλλία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο Ιρακινός πρωθυπουργός έριξε λάδι στη φωτιά αποκαλύπτοντας ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν επιθέσεις στο μετρό του Παρισιού και πόλεων των ΗΠΑ. Ο Χαϊντέρ αλ Αμπάντι επικαλέστηκε πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ, ενώ στην ερώτηση εάν η επίθεση απετράπη απάντησε «όχι», αφήνοντας να αιωρείται η απειλή στον αέρα. Συμπλήρωσε δε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Εντούτοις, ανώνυμες πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών διέψευσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή απειλή κατά του μετρό της Νέας Υόρκης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι τον περασμένο μήνα υπήρξαν κάποιες σχετικές αναφορές που ερευνήθηκαν, αλλά δεν φάνηκε να υφίσταται κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Πηγή προσκείμενη στο Κογκρέσο επισήμανε εξάλλου ότι οι γερουσιαστές και το προσωπικό δεν έχουν ενημερωθεί για υφιστάμενες απειλές του Ισλαμικού Κράτους εναντίον του δικτύου μετρό στις πόλεις των ΗΠΑ.

Συναγερμός για τρομοχτύπημα σε Ευρώπη - ΗΠΑ
 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ολλανδίας απηύθυνε οδηγία στα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να μην ταξιδεύουν φορώντας τη στρατιωτική τους στολή, μετά το κάλεσμα ενός τζιχαντιστή για επιθέσεις εναντίον της χώρας. Μιλώντας στα ολλανδικά, ο τζιχαντιστής που δήλωσε ότι ονομάζεται Μουχατζίρι Σάαμ κάλεσε τους ομοϊδεάτες του σε μια «βίαιη και αποφασιστική ενέργεια εναντίον του ολλανδικού κράτους», επειδή παρέχει «υποστήριξη στις ΗΠΑ».

Η Αλ Κάιντα
Οσο η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα στον κίνδυνο που συνιστούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους τόσο σε Συρία, Ιράκ όσο και στη Δύση, ο συντονιστής της ΕΕ για θέματα αντιτρομοκρατίας προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί πιθανή απειλή από την Αλ Κάιντα. «Η Αλ Κάιντα, φοβούμενη ότι θα επισκιαστεί από το πιο αδίστακτο Ισλαμικό Κράτος, ενδέχεται να προσπαθήσει να αποδείξει την ισχύ της εξαπολύοντας επιθέσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή στο Ισραήλ», είπε ο Ζιλ ντε Κερσόβ, υπενθυμίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος και οι οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται έχουν αποκηρύξει την Αλ Κάιντα.

«Είναι πιθανό η Αλ Κάιντα να θελήσει να εξαπολύσει επιθέσεις για να αποδείξει ότι η οργάνωση είναι ακόμη ισχυρή, ότι παραμένει ακόμη στο παιχνίδι», υπογράμμισε ο Ντε Κερσόβ. Προσέθεσε ακόμη ότι κάποιοι μαχητές της Αλ Κάιντα μετακινήθηκαν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη Συρία, όπου δημιούργησαν την οργάνωση Χορασάν, η οποία σχεδίαζε να στρατολογήσει Ευρωπαίους και να τους πείσει να χρησιμοποιήσουν τα διαβατήριά τους για να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις εναντίον των στόχων τους.

Ο Ντε Κερσόβ εκτίμησε ότι περισσότεροι από 3.000 Ευρωπαίοι έχουν βρεθεί στη Συρία ή σκοπεύουν να βρεθούν εκεί για να πολεμήσουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος κάποιοι εξ αυτών να επιστρέψουν στην Ευρώπη με βίαια σχέδια στις αποσκευές τους. Και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα Βαλκάνια γίνονται, όπως είπε, βάση για τη στρατολόγηση μαχητών για την παγκόσμια τζιχάντ.

«Οι μαχητές από τα Βαλκάνια ομαδοποιούνται στις τάξεις του ISIS και της Τζαμπάτ αλ Νούσρα για την εξαγωγή της ιδεολογίας της τζιχάντ πίσω στις πατρίδες τους και έτσι εξυπηρετούν τους ευρύτερους στόχους των τζιχαντιστών. Μερικοί βρίσκονται εκεί τρία χρόνια, άλλοι στρατολογούνται τώρα, κάποιοι θα μείνουν εκεί, αλλά ορισμένοι θα επιστρέψουν στα Βαλκάνια και όταν επανέλθουν θα φέρουν μαζί το μίσος από την καταστροφική ιδεολογία τους, θα δηλητηριάσουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις χώρες», προσέθεσε.

ΓΑΛΛΙΑ
Στα χέρια των Αρχών 3 ύποπτοι ως μαχητές του ISIS

Γάλλοι αστυνομικοί οδηγούν σε αεροπλάνο με κατεύθυνση το Παρίσι Γάλλο ύποπτο ως τζιχαντιστή ο οποίος μόλις επέστρεψε από τη Συρία. Τρεις άνδρες, κατηγορούμενοι ως μαχητές του ISIS, έπεσαν στα χέρια των γαλλικών Αρχών στο Μονπελιέ, αφού πρώτα ωστόσο προηγήθηκε ένα πρωτοφανές «μπέρδεμα» στη συνεννόηση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν πριν μερικές εβδομάδες στην Τουρκία, με την κατηγορία πως είχαν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία. Οι τουρκικές Αρχές ενημέρωσαν τη γαλλική αστυνομία για τη σύλληψη, και έβαλαν τους υπόπτους σε αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Γαλλία. Το αεροπλάνο ωστόσο πήγε στη Μασσαλία, ενώ οι Γάλλοι αστυνομικοί το περίμεναν στο Παρίσι, με αποτέλεσμα οι ύποπτοι να αποβιβαστούν ανενόχλητοι και να αρχίσουν τις βόλτες. Εάν μάλιστα δεν είχαν παραδοθεί μόνοι τους στις Αρχές λίγες ώρες αργότερα, ίσως ακόμη να τους έψαχναν.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ – ethnos.gr