Συναντήσεις Σαμαρά με Χαρδούβελη, Μητσοτάκη και Σκρέκα

11.28

Θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα εξετασθούν στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης.

Οι εν λόγω συναντήσεις έχουν συντονιστικό χαρακτήρα και συνδέονται με την απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Αναλυτικότερα, στη συνάντηση που ξεκίνησε πριν λίγο μεταξύ του κ. Σαμαρά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στην οποία μετέχει και ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος εξετάζονται η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, ο οποίος στο 11μηνο καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, η κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς το Δημόσιο έχει μετά τις 19 Δεκεμβρίου να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εκκρεμή αξιολόγηση της τρόικας και την προετοιμασία της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).

Σημειώνεται πως το δημοσιονομικό κενό του 2015, η ρύθμιση των 100 δόσεων, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το ασφαλιστικό παραμένουν για την τρόικα τα μεγάλα αγκάθια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Η τρόικα επιμένει ότι χρειάζονται μέτρα για να καλυφθεί το κενό του 2015 και ότι δεν επαρκεί ο διπλασιασμός του συντελεστή ΦΠΑ των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13%.

Έτσι, ζητά άρση της μείωσης κατά 30% της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύσει σήμερα στις νησιωτικές περιοχές.

Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.

Στη σύσκεψη θα εξετασθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της τρόικας και οι οποίες περιλαμβάνουν αφενός νομοθετικές μεταρρυθμίσεις στα μισθολόγια του δημοσίου τομέα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και αφετέρου την ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών παροχών με βάση τις καλές πρακτικές άλλων χωρών.

Βάρος θα δοθεί στο νέο μισθολόγιο στο υπουργείο Οικονομικών που θα ισχύσει από τα μέσα του επόμενου έτους και το οποίο θα προβλέπει την σταδιακή κατάργηση της αποκαλούμενης προσωπικής διαφοράς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση μισθωτών και συνταξιούχων και η δημοσιονομική τους επίπτωση.

Στις 12:30 ο κ. Σαμαράς θα προεδρεύσει σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, αλλά και η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει νομοθεσία για την απάλειψη της έκδοσης άδειας για χαμηλού ρίσκου δραστηριότητες και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες στο σκέλος της εναρμόνισης με τον οδηγό αξιολόγησης των συνθηκών ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, στον τομέα της κατάργησης των τελών και φόρων υπέρ τρίτων, αλλά  και στην απελευθέρωση κάποιων «κλειστών» επαγγελμάτων.

Newsroom ΔΟΛ