Συνάντηση κορυφής ΕΕ, Πούτιν και Ουκρανίας με «μεγάλες διαφορές»

16.23
Μιλάνο
Το Μιλάνο έγινε το σκηνικό της πρώτης, μετά από καιρό, κορυφαίας συνάντησης για την ουκρανική κρίση με την παρουσία του ρώσου προέδρου: Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ρέντσι κάθονται στο ίδιο τραπέζι ενώ το αδιέξοδο παραμένει και ιδιαίτερα το ζήτημα του φυσικού αερίου γίνεται πιο πιεστικό. 

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις επιμένουν ιδιαίτερα σε ρωσικές κινήσεις για τήρηση της εκεχειρίας. «Εποικοδομητική, αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές» η πρωινή συνάντηση λένε οι Ευρωπαίοι, «δύσκολες, αλλά σε εξέλιξη» για τον Πούτιν οι συνομιλίες. Νέα τετραμερής συνάντηση ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, στην πρωινή συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα των κυρώσεων.

Μετά τη σύγχυση «ατζέντας» της Πέμπτης, ο ρώσος πρόεδρος και η γερμανίδα καγκελάριος είχαν συναντηθεί τελικά μέχρι αργά τη νύχτα, σε μία δύσκολη συνομιλία στην οποία «εκφράστηκαν σοβαρές διαφορές». 

Το πρωί της Παρασκευής, ξεκίνησε στο Μιλάνο «πρωινό εργασίας» για την ουκρανική κρίση. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω -σε μία από τις σχετικά λίγες φορές από το ξέσπασμα της κρίσης- μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν, Ρομπάι και Μπαρόζο, και την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Μετά την πρωινή συνάντηση, ο ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε πως οι συζητήσεις ήταν «εποικοδομητικές, αλλά παραμένουν μεγάλες διαφορές». 

Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος σχολίασε μεν ότι η συνάντηση «ήταν καλή, ήταν θετική», αλλά, όπως ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος του Κρεμλίνου «οι συνομιλίες είναι πράγματι δύσκολες, γεμάτες παρεξηγήσεις, όμως παρ' όλα αυτά συνεχίζονται, η ανταλλαγή απόψεων είνει σε εξέλιξη».

Το Κρεμλίνο σημείωσε πως ότι «ορισμένοι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο Μιλάνο ήταν διστακτικοί να κατανοήσουν την πραγματική κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία» -όπως είχε αναφέρει και για την συνάντηση που είχε προηγηθεί με την Μέρκελ.

Αρνητική φαίνεται ότι ήταν η εκτίμηση για τη συνάντηση και από την ουκρανική πλευρά. Ο ουκρανός πρόεδρος είπε αργότερα, μιλώντας στον αυστριακό καγκελάριο, ότι «δυστυχώς, δεν είναι πολύ αισιόδοξος», σύμφωνα με το Reuters. 

Από την πλευρά της ΕΕ, ο Χερμάν βαν Ρομπάι τόνισε πως η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ είναι «κρισιμότητας σημασίας». Στον ίδιο τόνο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε, ότι οι συμφωνίες του Μινσκ είναι «βάση εμπιστοσύνης που πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως».
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να συναντηθούν εκ νέου αργότερα την Παρασκευή Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι «ο ρώσος πρόεδρος είπε πως δεν θέλει διαμελισμένη Ουκρανία ούτε μία κρίση στον πάγο». Όπως υπογράμμισε ο Κάμερον, εάν η Ρωσία δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε ότι «δεν υπήρξε καμία υπέρβαση» στη συνάντηση. «Δεν μπορώ καθόλου να δω μέχρι τώρα υπέρβαση του αδιεξόδου» είπε μετά τη συνάντηση. 

«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, υπήρξε πρόοδος σε κάποιες λεπτομέρειες αλλά το βασικό ζήτημα είναι η συνεχιζόμενη παραβίαση της ουκρανικής εδαφιής κυριαρχίας» είπε. 

Δύσκολη νυχτερινή συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν

Το προηγούμενο βράδυ δεν φάνηκαν καλά σημάδια στο διπλωματικό σκηνικό: Μετά τη σύγχυση για τη συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ, που αρχικά ακυρώθηκε λόγω ρωσικής καθυστέρησης, οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν μία δύσκολη συνάντηση που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

Όπως πολύ ενδεικτικά ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη συνάντηση οι δύο ηγέτες «συνέχιζαν να εκφράζουν σοβαρές διαφορές απόψεων για την πηγή της εσωτερικής σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Πριν τη συνάντηση, η γερμανίδα καγκελάριος είχε υπογραμμίσει τη σημασία ρωσικών κινήσεων για τήρηση της συφωνίας εκεχειρίας. 

«Είναι προφανώς πάνω από όλα καθήκον της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι τηρείται το σχέδιο του Μινσκ» είχε πει το απόγευμα της Πέμπτης, διαπιστώνοντας «δυστυχώς ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις, αλλά είναι σημαντικό να επιδιώξουμε διάλογο».

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ