Συνάντηση Κοτζιά – Λαβρόφ στη Μόσχα

09.58
Στη Μόσχα θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. 
 
Προηγήθηκε η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Βερολίνο, ενώ το προσεχές διάστημα θα μεταβεί, επίσης, στο Παρίσι και στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ουκρανίας και θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
 
Η συνάντηση των κ. Κοτζιά και Λαβρόφ θα πραγματοποιηθεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 12:00 (τοπική ώρα), και μετά το πέρας της, στις 12:30, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τον Tύπο.
 
Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων, στις 13:00 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
 
Σε ανακοίνωσή του εν όψει της συνάντησης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η ελληνορωσική συνεργασία βασίζεται στην κοινότητα πολιτισμών και παραδόσεων, αλλά και στις παρεμφερείς αντιλήψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας στη βάση της πολυπολικότητας.
 
«Αποστολή των επικείμενων συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, είναι να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και προς εκείνες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Aλέξη Τσίπρα. Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του «Τurkish Stream», όσον αφορά στην δημιουργία 'κόμβου' φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
 
Υπενθυμίζεται πως ο Βλ.Πούτιν έχει αναφερθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, ενώ τον προσκάλεσε στη Μόσχα και η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου.
 
Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά «πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού διπλωματικού διαλόγου με την Αθήνα, μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών».
 
Στο επίκεντρο της προσοχής των δύο υπουργών, εκτός της ενέργειας, θα βρεθούν τα ζητήματα συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, της εκπαίδευσης και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
 
«Οι υπουργοί θα εξετάσουν δυνατότητες ενεργοποίησης των προσπαθειών για τη διεξαγωγή το 2016 του Έτους Ρωσίας στην Ελλάδα και του Έτους Ελλάδας στη Ρωσία, καθώς και τη συνεργασία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με τη χιλιετία παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος» αναφέρει η ανακοίνωση.
 
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει απευθείας τις ρωσικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης» και «στην Ελλάδα υπάρχει σαφής κατανόηση του ότι διέξοδοι μπορούν να επιτευχθούν, μόνο με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα».
 
Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν κατά τις συνομιλίες τους τα προβλήματα της αντιμετώπισης της τρομοκρατικής απειλής, που προέρχεται κατά κύριο λόγο από το «Ισλαμικό κράτος», ενώ oι κ. Λαβρόφ και Κοτζιάς θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εξέταση των προοπτικών για απεμπλοκή της διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού, την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, στη βάση του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και των δηλώσεων των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις 11 Φεβρουαρίου 2014.
 
«Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για μια μακροπρόθεσμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
 
Επισημαίνεται, επίσης, ότι κοινός είναι ο αγώνας των δύο χωρών ενάντια στον φασισμό των χρόνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. «Σήμερα η Ρωσία και η Ελλάδα τάσσονται σθεναρά κατά των προσπαθειών αναθεώρησης της ιστορίας, της ηρωοποίησης των Ναζί και των συνεργατών τους. Φέτος εορτάζουμε την 70ή επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, πράγμα που θα δώσει νέα ώθηση για την ενεργοποίηση των προσπαθειών αυτών» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
 
 
 
Newsroom ΔΟΛ