Συνάντηση με τον Ευ.Βενιζέλο Σόιμπλε: Το επόμενο βήμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος

20.22

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ.Βενιζέλος

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο κ. Σόιμπλε επεφύλαξε πολύ θερμή υποδοχή στον υπουργό Εξωτερικών, ενώ στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση είπε: «χαίρομαι παρά πολύ για την επίσκεψη του έλληνα υπουργού. Έχουμε κάνει πολλούς αγώνες και αναπτύξει μια πολύ φιλική σχέση αν και κατά τη διάρκεια της κρίσης έπρεπε να συζητήσουμε δύσκολα θέματα.

» Η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση δύσκολων ετών, όμως ήταν επιτυχημένα χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όσο θα πίστευαν ορισμένοι.

» Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων ήταν επιτυχημένος. Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για παράταση του προγράμματος κατά 2 μήνες. Την ερχόμενη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση θα φέρει το θέμα για ψήφιση στη γερμανική Βουλή.

» Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος με την τρόικα θα δοθεί μια προληπτική γραμμή πίστωσης αλλά ακριβώς μετά την ολοκλήρωση που είναι πολύ ενθαρρυντική για όλους. Οι εταίροι θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Ευχαριστώ τον φίλο και συνάδελφο κ. Σόιμπλε. Μας συνδέει παλιά και ειλικρινή φιλία. Περάσαμε δύσκολες στιγμές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια.

» Είναι παράγοντας-«κλειδί» στο Eurogroup. Η ελληνική οικονομία χάρη στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού βρίσκεται σε διαφορετική θέση.»

Οι συναντήσεις της Πέμπτης

Την Πέμπτη, ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με τον οποίον θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου, στις 16:30.