Συνάντηση των κτηνοτρόφων των Χανίων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

17.25

 
Όπως ανακοινώθηκε από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων:
Την Τρίτη 17 Φλεβάρη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτούς του κυβερνώντος κόμματος Βάλια Βαγιωνάκη και Παύλο Πολάκη και τον πολιτευτή των ΑΝΕΛ Παντελή Καπαρουδάκη συναντήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υφυπουργό κ. Σγουρίδη και του επέδωσαν το παρακάτω υπόμνημα:
 
«Ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας, επειδή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα, που συμβάλουν στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας.
Χρησιμοποιεί ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της, ως πρώτη ύλη (ζωοτροφές). Αξιοποιεί άγωνες χορτολειβαδικές εκτάσεις. Όμως παρά την πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική της σημασία, η κτηνοτροφία ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία που είναι αποτέλεσμα συνειδητής αντιλαικής κτηνοτροφικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε στη χώρα μας.
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας σήμερα είναι υπό διωγμό και μιλάμε για τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Στο νομοσχέδιο για τα δάση υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με άδεια οικοδομής, με παλαιότερα σχέδια βελτίωσης, σε ιδιόκτητη γη που τώρα με το νέο νόμο που είναι σε εφαρμογή βγαίνουν μη επιλέξιμοι βοσκότοποι.
Ο υπερδιπλασιασμός των εισφορών σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, η αύξηση του ΦΠΑ, οι παράνομες ελληνοποίησεις προϊόντων και οι αυξήσεις στα φάρμακα και τις ζωοτροφές, ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη, την ίδια ώρα που αγοράζουν τζάμπα τα προϊόντα μας.
Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, που είναι στο σύνολό τους στο νομό Χανίων, στηριζόμαστε αποκλειστικά από τις επιδοτήσεις που μετά από το 2012 έχουμε σοβαρά προβλήματα στην καταβολή τους λόγω του νόμου για τα δασικά.
 
Γι αυτούς τους λόγους ζητάμε:
-Αλλαγή του νόμου επιλεξιμότητας βοσκότοπων και επαναφορά επιλεξιμότητας που ίσχυε μέχρι το 2012.
-Αυστηρός έλεγχος εισαγωγών ζωντανών ζώων στο νησί μας για αποφυγή ζωικών μεταδιδόμενων νόσων (καταρροϊκός πυρετός).
-Ζητάμε αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στην πραγματική αξία των ζώων και κάλυψη από τα 500μ υψόμετρο και πάνω, που τώρα δεν ισχύει, όπως και να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας.
-Επιδότηση ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση.
-Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων αλλά και της δημόσιας υγείας.».
Ο υπουργός αναγνώρισε τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων του νομού Χανίων και δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματα, που αποτελούν ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους του νομού Χανίων.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας συνεδρίασε και ενημερώθηκε για την κουβέντα που έγινε στο υπουργείο και αποφάσισε να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματά μας.