Συνεχίζονται οι αυτοψίες στο Δήμο Χανίων για τις πλημμύρες. Μέχρι τις 16/01 οι αιτήσεις στο Δήμο Κισάμου για το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο.

17.22

Από το πρωί τα συνεργεία των Δήμων βρίσκονται επί ποδός πραγματοποιώντας αυτοψία στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές. Στο Δήμο Χανίων τρία μικτά κλιμάκια με υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας και της πρόνοιας πήραν τις αιτήσεις που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι που πλημμύρισαν και είδαν το μέγεθος των ζημιών.
 
Πρόχειρες κατασκευές κατέρρευσαν ενώ στην πλειοψηφία των σπιτιών πλημμύρισαν τα υπόγεια καταστρέφοντας τις οικοσυσκευές που φυλάσσονταν εκεί. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους από τη νομοθεσία δεν αποζημιώνονται ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες όπως οι πεσμένοι φράχτες ενώ είναι δύσκολο να αποζημιωθούν αυτοκίνητα.
 
Οι κάτοικοι που υπέστησαν ζημιές στην περιουσία τους φοβούνται για επανάληψη των πλημμυρών και καταγγέλλουν ότι λόγω κακοτεχνιών σε φρεάτια όταν βρέχει πολύ δεν είναι λειτουργικά.
 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Ακρωτήρι, τον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας και στα Λειβάδια της Σούδας.
 
Τα κλιμάκια μετά την αυτοψία θα προχωρήσει σε ένα πόρισμα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε όσοι το δικαιούνται καθώς υπάρχουν και οικονομικά κριτήρια να πάρουν το εφάπαξ επίδομα ύψους 600 ευρώ.
 
Στο Δήμο Χανίων έχουν γίνει περισσότερες από 80 αιτήσεις ενώ από την κακοκαιρία δε γλύτωσαν δημόσιες υπηρεσίες όπως το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς που υπέστη μεγάλη ζημιά στις ηλεκτρομηχανολογικές του εγκαταστάσεις. Το υπόγειο πλημμύρισε την Παρασκευή από τα θεμέλια με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην υπάρχει ρεύμα στο κτήριο.
 
Στο Δήμο Κισάμου όσοι υπέστησαν ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για να πάρουν αποζημίωση εφόσον το δικαιούνται από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να προσέλθουν στο ισόγειο του Δήμου μέχρι τις 16 του μήνα για να κάνουν αίτηση, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν τις ζημιές της κύριας κατοικίας τους μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.