Συνέδριο για την Αυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση στο Ηράκλειο

12.30

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», διοργανώνει το  2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Απριλίου 2016 στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, όπου ακαδημαϊκοί δάσκαλοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία θα είναι ομιλητές στις ολομέλειες, που θα διεξαχθούν , ενώ θα υπάρξουν εισηγήσεις επιστημόνων και ερευνητών, προερχόμενων από το χώρο της εκπαίδευσης, της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών επιστημών. Στο συνέδριο θα χαιρετίσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Καδής και θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη για το εκπαιδευτικό σύστημα και των τριών βαθμίδων στην Κύπρο.   Παράλληλα στα πλαίσια των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, συμπόσια και ταχύρρυθμα σεμινάρια ειδίκευσης, που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη της αυτοδιοίκησης.

Σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Περιφέρεια οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Κρήτης Παναγιώτης Σημανδηράκης, η πρόεδρος του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη, ο αντιπρόεδρος ΙΑΚΕ Μανόλης Μπελαδάκης, αναφέρθηκαν στο τριήμερο διεθνές συνέδριο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης έκανε λόγο για ένα σημαντικό συνέδριο όπου «θα αναπτυχθούν και θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση και την Δια Βίου Μάθηση. Πρόκειται για ένα καλό βήμα για να μιλήσουμε για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης σε πολιτικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό επίπεδο. Το συνέδριο θα αναδείξει το νέο ρόλο της Αυτοδιοίκησης κυρίως τον κοινωνικό και αναπτυξιακό».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Παιδείας Δια Βίου Μάθησης Απασχόλησης, επεσήμανε: «Η νέα προγραμματική περίοδος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τομέα της Δια Βίου Μάθησης και στην κατάρτιση των ανηλίκων. Τα προγράμματα που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο περνάνε μέσα κυρίως από το θεσμό της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού. Στα πλαίσια αυτά η Περιφέρεια Κρήτης εδώ και αρκετούς μήνες επιχειρεί και συντάσσει το σχεδιασμό της Δια Βίου Μάθησης. Το συγκεκριμένο συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διαλόγου, της διαβούλευσης, που θα βοηθήσει την εκπόνηση σχεδίων για την ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης στην Κρητική κοινωνία».
Η πρόεδρος του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη και ο αντιπρόεδρος Μανόλης Μπελαδάκης έκαναν γνωστό, ότι, ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου Κώστας Καδής θα συνοδεύεται από το διευθυντή του γραφείου του, Ανδρέα Κασουλίδη, και πολυμελή αντιπροσωπεία του  Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Ανδρέα Παπούλα, που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου και θα καλύψουν σημαντικά επιστημονικά πεδία.

Κεντρικός ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς. Ομιλητές στις ολομέλειες του συνεδρίου θα είναι, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Βασίλειος Κουλαϊδής, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, ο Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Κώστας Παπαδημητρίου, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηγετικών Στελεχών NSA, Νίκος Ε. Σκουλάς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Μαίρη Κουτσελλίνη και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΑΔΕΔΥ, Αλεξάνδρα Παναγιωτοπούλου.

Θα συμμετέχουν ακόμη διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Augsburg, Wassilios Baros, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωστάντζας, Wilhelm Kempf, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Augsburg, Maximilian Sailer, o Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Louis-Henri Seukwa, ο Σύμβουλος Υπουργού στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Παναγιώτης Μαντάς, και εκπρόσωποι του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου, όπως ο Πρόεδρος του Ανδρέας Παπούλας, ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης της Κύπρου, Δημήτρης Μικελλίδης, η  Βοηθός Διευθύντρια, Δανάη Γεωργιάδου και ο κ. Σάββας Παλαίχωρος.
Στις συνεδρίες θα συμμετάσχουν Δήμαρχοι και υψηλόβαθμα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως οι  Αντιπεριφερειάρχες Ηπείρου,  Βασίλης Καραμπίνας

, Δωδεκανήσσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, Θεσσαλίας,  Βασίλης Τσάκος, οι Δήμαρχοι Αλεξάνδρειας Ημαθείας,  Παναγιώτης Γκυρίνης, Ευρώτα (Λακωνίας),  Ιωάννης Γρυπιώτης, Δοξάτου,  Δημήτρης Δαλακάκης, Πλατανιά (Χανίων),  Ιωάννης Μαλανδράκης, Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, Καλαμπάκας,  Χρήστος Σινάνης, Οροπεδίου Λασιθίου, Ιωάννης Στεφανάκης, Νέας Σμύρνης,  Σταύρος Τζουλάκης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, Δημοτικοί Σύμβουλοι και στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρόντες ήταν επίσης η γ.γ. του ΙΑΚΕ Μαρία Καδιανάκη, ο ταμίας Χρήστος Ντρουμπογιάννης, και τα μέλη Γιώργος Στριλιγκάς, Γιάννης Τζωρτζάκης και Χρόνης Σηφακάκης.

Όλες οι συνεδρίες είναι ανοικτές για κάθε ενδιαφερόμενο.