Συνελήφθη 56χρονος για την μεγάλη φωτιά στον Κάμπο Κισσάμου

12.50

Την εξιχνίαση υπόθεσης εμπρησμού πραγματοποίησε το Aνακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου. Υπεύθυνος για την πρόκληση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στης 29/2/2016, στην περιοχή του χωριού Κάμπος Σφηναρίου του Δήμου Κισσάμου, είναι άνδρας 56 ετών ο οποίος ομολόγησε την πράξη του. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Χανίων.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μην κάνει χρήση φωτιάς για τις αγροτικές του εργασίες, ιδιαίτερα τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατό άνεμο και χωρίς να ενημερώνονται πριν από το δελτίο καιρού. Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι μετά από κάθε αγροτική εργασία πρέπει οπωσδήποτε η τέφρα/στάχτη που απομένει να απλώνεται, να διαβρέχεται και να καλύπτεται επαρκώς με χώμα, ώστε να σβήνει.

Σύμφωνα με την ενότητα Β.ΙV.2.γ της υπ? αριθ. 87834/31.7.15 Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ισχύουν τα παρακάτω :
«Σε περίπτωση που αναφέρεται εγγράφως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή καύση καλαμιάς χωρίς την απαιτούμενη άδεια, με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των αγροτεμαχίων στα οποία σημειώθηκε, η αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, εάν το αναφερόμενο αγροτεμάχιο δηλώθηκε στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης από συγκεκριμένο γεωργό. Εφ? όσον έχει δηλωθεί, ο γεωργός ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, ότι σύμφωνα με το αντίστοιχο έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος, υπέπεσε στην παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και θα του επιβληθεί κύρωση Πολλαπλής Συμμόρφωσης, καταχωρίζεται στο Πληροφοριακό Σύστημα έντυπο ειδικού ελέγχου Πολλαπλής Συμμόρφωσης για καύση υπολειμμάτων, με παράβαση στην απαίτηση Α.7, μεγάλης σοβαρότητας και έκτασης εντός εκμετάλλευσης, εκτός και αν από το έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος προκύπτει ότι η συγκεκριμένη κάυση προκάλεσε πυρκαγιά και σε εκτάσεις εκτός της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης, οπότε η έκταση της παράβασης χαρακτηρίζεται ως εκτός εκμετάλλευσης. Παράλληλα προστίθεται παρατήρηση με αναφορά του σχετικού εγγράφου του Πυροσβεστικού Σώματος».

Οπότε απαραιτήτως, πρέπει όλοι οι πολίτες που θέλουν να προχωρήσουν σε καύση γεωργικών υπολειμμάτων, να απευθύνονται στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για την έκδοση της σχετικής «Άδειας Καύσης Υπολειμμάτων Καλλιεργειών», σε διαφορετική περίπτωση θα ενημερώνεται εγγράφως ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να επιβληθούν οι κυρώσεις στον δράστη.