Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ερχονται νέες πιο σκληρές κυρώσεις για την Ρωσία

13.46

Προς την επιβολή νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο να εντείνουν την πίεση στην Μόσχα και να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που συναντώνται για δεύτερη μέρα στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσουν νέο γύρο συντονισμένων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αμερικανικές και βρετανικές πηγές.

Μεταξύ άλλων θα επιβληθούν κυρώσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ θα ανακοινωθούν και ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

«Το πιο λογικό είναι να προχωρήσουμε με το σχέδιο της επιβολής νέων κυρώσεων. Εάν στη συνέχεια υπάρξει κατάπαυση του πυρός, εάν υπογραφεί συμφωνία και τεθεί σε ισχύ, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την άρση των κυρώσεων», δήλωσε νωρίτερα στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα ως προς την υλοποίηση, την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Μπορούμε πάντα να τις άρουμε στη συνέχεια. Προς το παρόν δεν θέλουμε να παρεκκλίνουμε στην αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε νέες κυρώσεις σε απάντηση της μεγάλης κλίμακας εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνομιλίες αναμενόταν να διεξαχθούν σήμερα στο Μινσκ της Λευκορωσίας με θέμα την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, θέατρο πολύμηνων αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Ωστόσο το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, πυρά πυροβολικού ακούστηκαν σήμερα από την Μαριούπολη.

«Έφτασε το πυροβολικό μας και λαμβάνει θέσεις κατά των ανταρτών», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιούρι Χοτλάμπεϊ σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ διοικητής των φιλορώσων ανταρτών δήλωσε ότι οι άνδρες του δέχονταν πυρά πυροβολικού καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας.

ethnos.gr