Συρία: Προελαύνουν στην πόλη Κομπάνι οι τζιχαντιστές

12.56

Προς την κουρδική πόλη Κομπάνι (Αϊν αλ-Αραμπ στα αραβικά) στη βόρεια Συρία προελαύνουν από το πρωί οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ωθώντας τους κούρδους μαχητές να αποσυρθούν από την περιοχή του μετώπου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συρία: Προελαύνουν στην πόλη Κομπάνι οι τζιχαντιστές

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, εξέφρασε τον φόβο ότι το ΙΚ μπορεί να φθάσει πολύ σύντομα στο Κομπάνι, πόλη στα σύνορα με την Τουρκία, στην οποία παραμένουν χιλιάδες κούρδοι πολίτες και με πείσμα υπερασπίζονται οι κουρδικές δυνάμεις επί δύο εβδομάδες.

Η προέλαση των τζιχαντιστών σημειώθηκε παρά τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού στην περιοχή αυτή, με στόχο να την εμποδίσουν.

«Οι μάχες των τελευταίων 24 ωρών είναι οι σφοδρότερες από την έναρξη της επιχείρησης του ΙΚ στις 16 Σεπτεμβρίου για να καταλάβει την πόλη», πρόσθεσε ο Αμπντελ Ραχμάν.

Είναι αμφίβολο αν οι κούρδοι μαχητές μπορέσουν να προβάλουν αντίσταση, καθώς το ΙΚ χρησιμοποιεί άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα, ενώ οι κούρδοι μαχητές «είναι λιγότεροι σε αριθμό δυνάμεων και κατώτεροι σε εξοπλισμό».

Οι κούρδοι μαχητές ετοιμάζονται για μάχες μέσα στο Κομπάνι, αν οι τζιχανιστές καταφέρουν να σπάσουν τις γραμμές του μετώπου που υπερασπίζονται οι YPG έξω από την πόλη.

Η επίθεση για την κατάκτηση του Κομπάνι προκάλεσε τη μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία. Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περί τα 70 χωριά που βρίσκονται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο Κομπάνι.

ethnos.gr