Σύροι οι περισσότεροι πρόσφυγες στον κόσμο

14.52
Το τραγικό αδιέξοδο που βιώνουν τα τελευταία χρόνια οι πολίτες της Συρίας- καθώς μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος- καταδεικνύεται και από τα στοιχεία που έδωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, σε μικρό χρονικό διάστημα οι Σύροι θα γίνουν οι πλέον πολυάριθμοι πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεπερνώντας σε αριθμό τους Αφγανούς.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση για «μία ισχυρή διεθνή στήριξη» των περίπου 2,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και των χωρών που γειτονεύουν με την Συρία (του Λιβάνου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Αιγύπτου) και φιλοξενούν το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων. Κάλεσε τις άλλες χώρες να αναλάβουν το μερίδιό τους σε αυτό το «τεράστιο βάρος» και έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία εξηγώντας ότι κατ' αναλογία του πληθυσμού της, εάν ήθελε να υποδεχθεί τόσους Σύρους πρόσφυγες όσους ο Λίβανος, θα έπρεπε να δεχθεί στο έδαφός της 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Αντίστοιχα, η Ρωσία θα έπρεπε να υποδεχθεί 32 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες και οι ΗΠΑ 71 εκατομμύρια.
 
Η ανεργία στο Λίβανο ενδέχεται να διπλασιαστεί ως το τέλος του έτους και η συριακή κρίση να κοστίσει στην χώρα συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, προέβλεψε ο Γκουτέρες, επικαλούμενος μία μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ τόνισε ότι η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες και έχει υποδεχθεί 10 φορές περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί. Σε ό,τι αφορά την Ιορδανία, η μαζική συρροή Σύρων προσφύγων της έχει κοστίσει έως σήμερα 1,7 δισεκ. δολάρια.
 
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την φτώχεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών πολέμου, για βρουν καταφύγιο κυρίως στο Πακιστάν και στο Ιράν και περίπου 2,55 εκατομμύρια Αφγανοί παραμένουν πρόσφυγες.
 
Το 2013, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι χρειαζόταν 30.000 θέσεις (σε καταυλισμούς προσφύγων) για την επανεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων. Τελικά, 18.800 Σύροι πρόσφυγες μπόρεσαν να εγκατασταθούν σε 20 χώρες. Η Γερμανία υποδέχθηκε πάνω από 10.000.
 
Η σύρραξη στη Συρία, που οδεύει στον τέταρτο χρόνο της, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 140.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους.
Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Σύροι, εκ των οποίων 1,2 εκατ. παιδιά, έχουν καταφύγει κυρίως στις γειτονικές χώρες —935.000 στο Λίβανο, 574.000 στην Ιορδανία, 613.000 στην Τουρκία, 223.000 στο Ιράκ και 134.000 στην Αίγυπτο—, σύμφωνα με την Αρμοστεία.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)