Σύσκεψη για το Φράγμα Λαδούκου

19.46

Το θέμα της  ενεργοποίησης των διαδικασιών για την δημοπράτηση του Φράγματος Λαδούκου της Δημοτικής Ενότητας Τεμένους Ν. Ηρακλείου εξετάστηκε σήμερα το πρωί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης παρουσία του Γενικού Γραμματέα και προέδρου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη.
Στη σύσκεψη μετείχαν το μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΚ και υπεύθυνος του έργου κ. Μανόλης Δολαψάκης, Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Τάσος Ιωάννου,  εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου ο μηχανολόγος – μηχανικός κ. Δημήτρης Αλμπαντάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σαλούστρος, ο Πρόεδρος  της ΔΕΥΑΗ  κ. Νίκος Φακουρέλης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Προφήτη Ηλία κ. Μαρτιμιανάκης καθώς και τοπικοί παράγοντες του Δημοτικού Διαμερίσματος του Προφήτη Ηλία.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν όλα τα στοιχεία του έργου και έγινε εκτενής ενημέρωση από τον κ. Δολαψάκη για ότι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου,  καθώς επίσης   και για ότι αφορά τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο. Επεσήμανε δε, ότι οι απαλλοτριώσεις των οποίων η προθεσμία λήγει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2015 πρέπει να πληρωθούν οπωσδήποτε.
Οι τοπικοί παράγοντες  αναφέρθηκαν στο έργο και τόνισαν τη σημασία του για την ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει « πανστρατιά » ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση.
 
Ο κ. Ροκαδάκης δήλωσε πως η χρηματοδότηση υπάρχει, υπάρχει το πρωτόκολλο  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του 2002,  το οποίο θα ενεργοποιηθεί ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Ένα έργο πολύ σημαντικό όπως τόνισε, στον τομέα της αγροτικής οικονομίας για την ενδοχώρα της Κρήτης αφού  η περιοχή θα γνωρίσει μια απίστευτη ανάπτυξη και θα ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ροκαδάκης, το έργο πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί γιατί,

  1. θα λειτουργήσει ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία στην περιοχή του ποταμού Γιόφυρου Ηρακλείου, και
  2. θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα αφού θα βοηθήσει στην άρδευση μιας μεγάλης και εύφορης περιοχής.