Σκάνδαλο με τις καλές προθέσεις του Πούτιν για την πρώτη κυρία της Κίνας

15.39
Στη σύνοδο χωρών του Ειρηνικού στο Πεκίνο, οι ηγέτες βγήκαν για μία υπαίθρια εκδήλωση κάτω από τον ψυχρό ουρανό της κινεζικής πρωτεύουσας. Η πρώτη κυρία της Κίνας κρύωνε και ο ρώσος πρόεδρος  άδραξε την ευκαιρία να φανεί ξανά τζέντλεμαν: Την τύλιξε με μία κουβέρτα και, παρά την αρχική της έκπληξη, νόμιζε ότι είχε επιτελέσει το καθήκον του -αλλά προκάλεσε «μίνι σκάνδαλο» στα κινεζικά ΜΜΕ.
 
Η αρχικά έκπληκτη πρώτη κυρία χαμογέλασε ευγενικά, κράτησε για λίγο την κουβέρτα αλλά την έδωσε σχεδόν αμέσως σε έναν από τους φύλακες, που είχε ήδη πλησιάσει σε κατάσταση επιφυλακής. 
 
Το έργο του… «αντιπερισπασμού» του συζύγου της, Σι Τζινπίνγκ, είχε αναλάβει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που συνομιλούσε εκείνη την ώρα μαζί του. 
 
Η κίνηση ήταν απλή επίδειξη ευγένειας, και μάλιστα δοκιμασμένη. Ο ρώσος πρόεδρος είχε κάνει το ίδιο με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πέρυσι, αλλά εκεί τα ήθη ήταν διαφορετικά. 
 
Στην Κίνα όμως, άλλα πρότυπα συμπεριφοράς διέπουν τη δημόσια αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών: Αυτοστιγμεί, οι παρουσιαστές που περιέγραφαν στην κινεζική τηλεόραση τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης σημείωσαν με έκπληξη την κίνηση του Πούτιν. 
 
Το βίντεο και οι φωτογραφίες κυκλοφόρησαν αστραπιαία στο κινεζικό Διαδίκτυο με διάφορα σχόλια, που όμως δεν κράτησαν πολύ: Οι φωτογραφίες και το βίντεο με τον ιπποτισμό του ρώσου προέδρου εξαφανίστηκαν γρήγορα από το κινεζικό διαδίκτυο.
 
Η σύζυγος του κινέζου προέδρου, η Πενγκ Λιγουάν, ήταν παλιότερα διάσημη τραγουδίστρια στην Κίνα την περίοδο που ο νυν πρόεδρος ήταν σχετικά άσημος αξιωματούχος. 
 
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συζύγους κινέζων προέδρων, η εικόνα της είναι αρκετά διαδεδομένη με στιγμιότυπα όπως εκείνα στην Τρινιδάδ, όταν ο σύζυγός της της κρατούσε την ομπρέλα για να μην βραχεί -χτίζοντας έναν μύθο που έρχεται να χαλάσει ο ρώσος πρόεδρος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press