Η Σκανδιναβία σε σταυροδρόμι απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία

09.39
Η Σκανδιναβία θεωρείται παγκοσμίως ένας παράδεισος υψηλού βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής πρόνοιας και ανεκτικότητας. Την τελευταία δεκαετία όμως πολλά περιστατικά αμαύρωσαν την εικόνα αυτή. Η Δανία _ όπου το περασμένο Σάββατο δανός μουσουλμάνος αραβικής καταγωγής άνοιξε πυρ σε συζήτηση για την ελευθερία του λόγου και στη συνέχεια σε συναγωγή σκοτώνοντας δύο άτομα _ όπως επίσης και η Νορβηγία και η Σουηδία  πρέπει να βρουν με ποιον τρόπο θα διατηρήσουν τις σύγχρονες φιλελεύθερες κοινωνίες τους χωρίς να χάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, γράφει ο «Independent».
 
Πριν από τέσσερα χρόνια στη Νορβηγία, ο Άντερς Μπρέιβικ σκότωσε 69 άτομα στο όνομα της μισαλλοδοξίας. Η σκανδιναβική παράδοση της εμπιστοσύνης προς τον άλλον και της ισότητας δοκιμάστηκε σκληρά. Πριν από 12 χρόνια, η υπουργός Εξωτερικών της Σουδίας Άννα Λιντ δολοφονήθηκε ενώ ψώνιζε σε πολυκατάστημα. Το 1986, ο σουηδός πρωθυπουργός Όλοφ Πάλμε δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε περπατώντας σπίτι του.
 
Οι Σκανδιναβοί έχουν ανοίξει τα σύνορά τους και αγωνίζονται να χειριστούν τις κοινωνικές συνέπειες. Πριν από αρκετά χρόνια, απευθυνόμενος σε επιτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης, ο δήμαρχος του Σοντερτάλιε, Άντερς Λάγκο, μιας πόλης 83.000 κατοίκων νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης, αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί 5.000 ιρακινούς και πλέον _ περισσότερους απ' όσους οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί. «Παρά το γεγονός ότι χρειαζόμαστε μετανάστες, το Σοντερτάλιε έχει γίνει μια πόλη που πρέπει πλέον να πει "στοπ, στοπ, στοπ"», είπε.
 
Και πρόσθεσε: «Μη με παρεξηγήσετε. Θα βοηθάμε πάντα τους άλλους όταν μπορούμε… Η κοινή μας συμφωνία ότι όλοι είναι ίσοι ασχέτως χρώματος, θρησκείας ή φύλου πρέπει να γίνει πραγματικότητα».
 
Εκφράζονται φόβοι ότι το περίφημο εκπαιδευτικό σύστημα των Σκανδιναβών έχει αρχίσει να πλήττεται από το γεγονός ότι οι μικρές αυτές χώρες αγωνίζονται να χειριστούν τη νεοαποκτηθείσα ποικιλομορφία τους.
 
Τα ζητήματα αυτά ανέπτυξε η δανέζα πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία της. Με τις εκλογές να πλησιάζουν εντός του 2015, παραδέχθηκε ότι η ενσωμάτωση έχει αποτύχει και ότι υπερβολικά πολλοί μετανάστες κατέληξαν να ζουν από την πρόνοια. Κάλεσε τους Δανούς να επιδείξουν «ένα αίσθημα αλληλεγγύης όπου ο καθένας θα συμβάλλει όπως μπορεί. Αυτό πιστεύω χαρίζει προσωπική ικανοποίηση για το άτομο και μια καλύτερη κοινωνία για όλους μας».  
 
Ας ελπίσουμε, καταλήγει ο «Independent», ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου σαββατοκύριακου, η Δανία και οι γείτονές της θα κάνουν ακριβώς αυτό.

tovima.gr