Σκοπιανό: Αρνείται το erga omnes ο Ιβάνοφ- Ζάεφ: Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα- Μαξίμου και ΝΔ διασταυρώνουν τα ξίφη τους

09.26

Νέα δεδομένα στο Σκοπιανό ζήτημα θέτει η άρνηση του Σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να αποδεχθεί μία λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «κατ' αρχήν» συμφωνίας του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ. «Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρεται στην ανακοίνωση της σκοπιανής προεδρίας, η οποία δόθηκε στα ΜΜΕ.

Ο Ιβάνοφ έχει σήμερα συνάντηση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ προκειμένου να ενημερωθεί λεπτομερώς για τις συζητήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, καθώς και τις ενδεχόμενες προφορικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.

Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ

Νωρίτερα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μίλησε για κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα όσον αφορά το Σκοπιανό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε πως δεν υπάρχει συμφωνία στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» προσθέτοντας ότι θα συνομιλούσε χθες βράδυ και με τον Αλέξη Τσίπρα.
 

«Οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επιλύουμε διαφορές, ισχυροποιούμε την ταυτότητά μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την άνοδο του στην εξουσία.»

Ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη λύση και η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Επιβεβαιώσαμε τη "Μακεδονική" γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά η "Μακεδονία" θέλει ηγέτες προκειμένου να προχωρήσει, όχι κούφιες λέξεις» πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ.

Όπως προανήγγειλε θα υπάρξει δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο αφού πρώτα η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή της πΓΔΜ με πλειοψηφία 61 βουλευτών.

«Αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το μέλλον των "Μακεδόνων". Η "Μακεδονία" εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και επιλύουμε μια διαφορά 25 ετών που έχει παρασύρει προς τα κάτω τη χώρα» συνέχισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι στη συνέχεια θα συγκαλέσει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών καθώς και ότι τον πρόεδρο Ιβανόφ θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.