Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που

14.22

«Πράσινο φως» για τα 7,5 δισ. που δεν φτάνουν ούτε για… «ζήτω»

Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, λέει την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚΤην άποψη ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν εξέφρασε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε νέες του δηλώσεις ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η Ελλάδα κινείται προς την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς, ενώ την ίδια ώρα ανέφερε πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω τόνωση από την δημοσιονομική πολιτική αφού, οι χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των επιπέδων του χρέους και υποστήριξε ότι το μοντέλο ανάπτυξης μέσω της χρηματοδότησης του χρέους «είναι πεπερασμένο»

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έγιναν λίγη ώρα μετά την έγκριση από τη γερμανική Βουλή της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ενώ μερικές ώρες αργότερα ήρθαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ.

«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο»Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γέγκερ υποστήριξε πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, λέγοντας μάλιστα πως «δεν υπήρχε διαφορετική λύση».

«Δεν ξέρω ποιος λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ και δεν ήταν. Ήταν ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ωστόσο, ο Γερμανός αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή με ζήλο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα».

«Η Ελλάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή με ζήλο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα και ελπίζουμε -και είμαστε πολύ αισιόδοξοι- ότι θα το εφαρμόσει», σημείωσε.

Όσον αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης, χαιρέτισε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και παρέπεμψε στη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανική Βουλής.

«Ολοκληρώσαμε τώρα την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής σήμερα το πρωί έλαβε γνώση εγκρίνοντας ότι έτσι είναι η κατάσταση και για αυτό μπορεί ο Γερμανός διοικητής στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί η απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, να δώσει, με βάση αυτή τη διαδικασία, τη δική του έγκριση», ανέφερε.

protothema.gr