Σοκ και αποτροπιασμός από βίντεο των Τζιχαντιστών στη Συρία

09.46

Το ψυχολογικό στοιχείο χρησιμοποιούν ξανά για να τρομοκρατήσουν τον στρατό και την κοινή γνώμη οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αυτή τη φορά στη Συρία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στους ισλαμιστές στα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν αναζωπυρωθεί.

Φρίκη και αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο προκάλεσε ένα νέο βίντεο-σοκ των σουνιτών τζιχαντιστών που απεικονίζει τα κεφάλια 50 Σύρων στρατιωτών καρφωμένα πάνω σε στύλους.

Οι τζιχαντιστές σκότωσαν δεκάδες στρατιώτες σε ενέδρα που τους είχαν στήσει στη μάχη για τη σημαντική στρατιωτική βάση της βόρειας συριακής πόλης Ράκα, την οποία κατέλαβαν.

Τους στρατιώτες, που συνέλαβαν αιχμαλώτους τους αποκεφάλισαν και, στη συνέχεια, κάρφωσαν τα κεφάλια τους σε στύλους, φρικαλεότητες τις οποίες οι ίδιοι κατέγραψαν σε βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρκετοί ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν στη μάχη, ενώ όσοι αιχμαλωτίστηκαν γνώρισαν την αγριότητα των τζιχαντιστών με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο.

Επίσης ιστοσελίδες των τζιχαντιστών έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες στρατιωτών που έχουν εγκαταλειφθεί στους δρόμους.

Στιγμιότυπο από το φρικιαστικό βίντεο των τζιχαντιστών που επιδεικνύουν τα κομμένα κεφάλια των αιχμαλώτων στρατιωτών.

Στιγμιότυπο από το φρικιαστικό βίντεο των τζιχαντιστών που επιδεικνύουν τα κομμένα κεφάλια των αιχμαλώτων στρατιωτών.

Εγκλήματα πολέμου

Αναφερόμενος στις δημόσιες εκτελέσεις των ισλαμιστών του ISIS ο επικεφαλής ερευνητής για τη Συρία, Πάουλο Πινέιρο, ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές είναι «καλοί υποψήφιοι για τη λίστα» των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Πάντως διαβεβαίωσε ότι και οι δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου είναι ύποπτες (εκτός από τους αντάρτες και επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και του συριακού στρατού που επιτίθενται σε αμάχους) «και οι δύο πλευρές διαπράττουν φρικιαστικά εγκλήματα και θα συνεχίσουν αν δεν υπάρξει απόδοση ευθύνης».

Mέλος της πολιτικής προστασίας, εγκλωβισμένο σε βομβαρδισμένο σπίτι στο Χαλέπι

Mέλος της πολιτικής προστασίας, εγκλωβισμένο σε βομβαρδισμένο σπίτι στο Χαλέπι
 

Οι τζιχαντιστές του ISIS, οι οποίοι ελέγχουν τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, αναγκάστηκαν το Σαββατοκύριακο να υποχωρήσουν από περιοχή όπου βρίσκεται κοίτασμα φυσικού αερίου στην κεντρική πόλη Σάαρ (επαρχία Χομς), ενώ σφοδρές μάχες σημειώθηκαν στο Χαλέπι με τραγικό απολογισμό 30 νεκρούς στρατιώτες και 15 αμάχους, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, που σκοτώθηκαν από οβίδες των τζιχαντιστών σε συνοικίες της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του στρατού.

Εν τω μεταξύ το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα (Μέτωπο αλ Νόσρα) ανέβασε στο διαδίκτυο ένα άλλο βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο πρώτος Αμερικανός βομβιστής αυτοκτονίας που επιτέθηκε στα τέλη Μαΐου εναντίον θέσης του στρατού στη βορειοδυτική Συρία. «Ηρθα στη Συρία, χωρίς χρήματα, για να αγοράσω μία καραμπίνα ή έναν σάκο. Ο θεός μου έδωσε μία καραμπίνα και έναν σάκο και, στη συνέχεια, μου έδωσε περισσότερα», ανέφερε ο νεαρός Μόνερ Μοχάμαντ Αμπού Σάλχα (ή Αμπού Χουράια αλ Αμρίκι), ο οποίος ζώστηκε με εκρηκτικά σε βάση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιμπλίμπ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τριάμισι τελευταία χρόνια, έχουν πάει στη Συρία, για να πολεμήσουν 9.000 με 11.000 ξένοι μαχητές.

Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -το ένα τρίτο εξ αυτών άμαχοι- από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ τον Μάρτιο του 2011.

Ακόμη ένα συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι σε αυτό το διάστημα περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι -δηλαδή το ένα τρίτο του συριακού πληθυσμού προ εμφυλίου πολέμου- έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ  – ethnos.gr