Στα Χανιά ο Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Τουρνάς – “Προτεραιότητα η πρόληψη”

18.30

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων βρέθηκε το πρωί ο Υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς. Συνοδευόμενος από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Νικόλαο Ρουμελιώτη, τον συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης Γιώργο Τσικαλά.

Ο κ. Τουρνάς τόνισε ότι γίνονται σε όλη τη χώρα επισκέψεις στο πλαίσιο των αλλαγών της πυροσβεστικής ηγεσίας ενώ παράλληλα καταγράφεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα της υπηρεσίας ενόψει μιας νέας αντιπυρικής περιόδου στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Τουρνάς είπε ότι φέτος το καλοκαίρι η Κρήτη θα διαθέτει τρία ελικόπτερα ενώ το επόμενο διάστημα θα έρθουν και οι δασοπυροσβέστες οι οποίοι θα εδρεύουν στο Ηράκλειο. Συνολικά στη χώρα οι δασοκομάντος θα είναι 650.

Ο κ. Τουρνάς ρωτήθηκε για το αν οι μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού όπως εκείνης του Έβρου, της Ρόδου, του Βόλου, της Πάρνηθας εκτιμήθηκαν σε επίπεδο πρόληψης, ο κ. Τουρνάς απάντησε ότι εκεί θα πρέπει να είναι η στόχευση του σώματος .

Στον υφυπουργό μεταφέρθηκε ένα πάγιο αίτημα του σώματος η δημιουργία κλιμακίου της ΕΜΑΚ και στα Χανιά ώστε κάθε φορά που πρέπει να στηθεί επιχείρηση στον ορεινό όγκο των λευκών ορέων και γενικότερα σε δύσβατες περιοχές των Χανίων να μην περιμένουν όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο την ομάδα από το Ηράκλειο.

Ο κ. Τουρνάς αναχώρησε από τα Χανιά για να επισκεφτεί πυροσβεστικές υπηρεσίες και σταθμούς στην υπόλοιπη Κρήτη στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του.