Στα “χαρακώματα” οι αστυνομικοί του Λασιθίου για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

06.29

Αντίθετα με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο νομό Λασιθίου, μία κίνηση που πιστεύουν ότι ουσιαστικά θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τον πολίτη δηλώνουν τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Λασιθίου σε επιστολής τους προς τον αρμόδιο υπουργό:

Αναλυτικά:
κ. Υπουργέ,
Σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου η εγκληματικότητα καλπάζει, ο ρόλος της Αστυνομίας είναι σημαντικότερος από ποτέ και πρέπει να ενισχυθεί η προστασία του πολίτη. Έχοντας ως βάση αυτό, η Ένωσή μας, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των συναδέλφων αλλά και των τοπικών κοινωνιών του Λασιθίου, οι οποίες προέκυψαν και με αφορμή το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, σχετικά με την κατάργηση-συγχώνευση Υπηρεσιών του Λασιθίου, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, είναι καθήκον μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης Αστυνομικών Υπηρεσιών, αλλά και να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή μιας τέτοιου τύπου αναδιάρθρωσης.
Όσον αφορά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ιεράπετρας Λασιθίου, που βρίσκονται στον τέταρτο μεγαλύτερο Δήμο της Κρήτης, υπάρχει επίσημη προφορική ενημέρωση ότι, πρόταση της Υπηρεσίας είναι η κατάργηση όλων (Αστυνομικού Τμήματος, Τμήματος Ασφάλειας και Τμήματος Τροχαίας) και η δημιουργία ενός και μόνο μικτού Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας. Μετά την κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας που έγινε με την αναδιάρθρωση του έτους 2014, η οποία απ? ότι απέδειξε ο χρόνος δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, οι πολίτες της Ιεράπετρας δεν αντέχουν περαιτέρω υποβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ειδικότερα δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οποιαδήποτε υποβάθμιση στο ύψιστο αγαθό της ασφάλειας. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως, οι ανωτέρω Υπηρεσίες στεγάζονται σε οίκημα του Δημοσίου, οπότε δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση της Υπηρεσίας από πλευράς καταβολής ενοικίων.
Επίσης, ο Αστυνομικός Σταθμός Κουτσουρά, που αστυνομεύει την περιοχή του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, με Π.Δ. έχει αναβαθμιστεί σε Αστυνομικό Τμήμα, πλην όμως δεν έχει γίνει εφαρμογή του. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ σε ετήσια βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα, φιλοξενείται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, υψηλού επιπέδου τουρισμός. Η λειτουργία ενός Αστυνομικού Σταθμού στην εν λόγω περιοχή, δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή και ουσιαστική αστυνόμευση, για τους παραπάνω τομείς, που αποτελούν πυλώνες για την οικονομία της Χώρας μας. Όσον αφορά την λειτουργία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, ο Δήμος Ιεράπετρας έχει παραχωρήσει οίκημα για την στέγασή της, οπότε και σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.
Κατόπιν τούτων, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως δεν πρέπει να συγχωνευθεί ούτε να καταργηθεί καμία Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν όλες και να λειτουργήσουν όπως προβλέπεται. Η Ένωσή μας, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Κρήτης, με μία πλήρως αιτιολογημένη επιστημονική μελέτη, που αφορά στην αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης, έχει προτείνει λύσεις για την λειτουργία της Αστυνομίας με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του πολίτη και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όποια προσπάθεια για αναδιάρθρωση, θα πρέπει να γίνει μόνο με την μορφή διαλόγου όλων των φορέων της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και όχι με πρόταση ενός και μόνο ανθρώπου, σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Εξάλλου, αυτή είναι η επιθυμία και η προεκλογική δέσμευση των Βουλευτών του Λασιθίου.
κ. Υπουργέ,
Έχοντας ως δεδομένο την δικαίωσή μας, από το αποτέλεσμα της πρόσφατης αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, που άντεξε μόνο μερικές εβδομάδες, καθώς πρώτοι εμείς, είχαμε επισημάνει ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αφού προέκυψε χωρίς διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη αυτών που κλήθηκαν να την εφαρμόσουν, σας ζητάμε να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος και να λάβετε σοβαρά υπόψη, τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των αστυνομικών.