Στα χέρια των τζιχαντιστών πέφτουν η μία μετά την άλλη οι πόλεις του Ιράκ

09.32

Τα σημάδια του εμφύλιου διχασμού στο Ιράκ πληθαίνουν και η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος. Την ώρα που οι σουνίτες αντάρτες του ISIL ενισχύονται περισσότερο από ποτέ με την κατάληψη των συνοριακών περασμάτων στη μεθόριο με τη Συρία, στο στόχαστρο για τις συνέπειες της σεχταριστικής πολιτικής του βρίσκεται ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος φαίνεται πλέον αδύναμος να ελέγξει ακόμη και τους σιίτες.

Σε μια επίδειξη δύναμης ο σκληροπυρηνικός σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ έβγαλε στους δρόμους της Βαγδάτης και άλλων μεγάλων πόλεων του Ιράκ χιλιάδες οπαδούς του, που παρέλασαν φέροντας βαρύ οπλισμό.

Με αυτήν την κίνηση ο Αλ Σαντρ έδειξε όχι μόνο την αποφασιστικότητα των οπαδών του να αντισταθούν στο ISIL και να προστατεύσουν τους ιερούς τόπους και τα τεμένη της χώρας, αλλά και ότι η κυβέρνηση υπό τον Αλ Μαλίκι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο και σιιτικών δυνάμεων.

Η διάχυση του σεχταρισμού αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση: πάνω από 2,5 εκατομμύρια σιίτες έχουν ζητήσει να βοηθήσουν εθελοντικά τον στρατό στον αγώνα του εναντίον των τζιχαντιστών.

Κάλεσμα αγιατολάχ
Στους επικριτές του Ιρακινού πρωθυπουργού, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προστέθηκε το Σαββατοκύριακο και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης των σιιτών, ο αγιατολάχ αλ Σιστανί, ο οποίος κάλεσε τον Αλ Μαλίκι να «αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος» και να κάνει άνοιγμα στους σουνίτες και τους Κούρδους.

Εν τω μεταξύ οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) κατέλαβαν το Σαββατοκύριακο σχεδόν εξ ολοκλήρου την επαρχία Ανμπάρ στο δυτικό Ιράκ, όμως στρατηγικής σημασίας επιτυχία ήταν η κατάληψη για πρώτη φορά συνοριακών φυλακίων στην ιρακινο-συριακή μεθόριο.

Το συνοριακό πέρασμα στην Κάιμ ενισχύει σημαντικά τους αντάρτες, οι οποίοι πλέον μπορούν ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του Associated Press, να μετακινούνται και να μεταφέρουν οπλισμό μεταξύ Συρίας και Ιράκ μέσω των εδαφών που οι ίδιοι ελέγχουν.

Οι καταλήψεις
Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης, που έχουν ως στόχο την ίδρυση ισλαμικού κράτους σε συριακά και

ρακινά εδάφη, κατέλαβαν χθες και δεύτερο συνοριακό πέρασμα στην Ανμπαρ, το Ουαλίντ στην ιρακινοσυριακή μεθόριο, ενώ πήραν υπό τον έλεγχό τους και ένα τρίτο στη μεθόριο με την Ιορδανία, καθώς κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα.

Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει διαρκώς στο Ιράκ, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμενεΐ εξέφρασε ξανά την αντίθεσή του σε μια επέμβαση στο Ιράκ από τις ΗΠΑ ή από άλλη δύναμη, την ώρα που το νέο νούμερο 2 των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δεν απέκλεισε την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στα ιρακινά εδάφη για την αντιμετώπιση της επίθεσης των σουνιτών ανταρτών.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ