Στα μέσα Ιανουαρίου το νέο ασφαλιστικό θα γίνει νόμος του Κράτους

08.07

Μετά από αρκετό καιρό αμφιταλάντευσης, ανάμεσα στην άποψη που ήθελε κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο και σε εκείνη που υποστήριζε να παραπεμφθούν όλα τον Ιανουάριο, ο κύβος ερρίφθη χθες σε κλειστή κυβερνητική σύσκεψη που έγινε για το θέμα: το ασφαλιστικό θα γίνει νόμος του κράτους στις 15 -16 Ιανουαρίου.

Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο διάστημα είχε αναπτυχθεί επιχειρηματολογία, με υπέρ και κατά της μίας και της άλλης άποψης, ανεξαρτήτως πάντως όλων αυτών, φαίνεται πως πρυτάνευσε η …ουσία:  ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για ουσιαστικό διάλογο όταν αυτός γίνεται εξπρές. Το ασφαλιστικό πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια διαλόγου, πριν την κοινοβουλευτική διαδικασία, και άρα ο χρόνος δεν επαρκούσε για ψήφισή του εντός του τρέχοντος μηνός.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι ακραίες, όπως τις χαρακτηρίζουν, φωνές της Ευρώπης, που ζητούν αποπομπή της χώρας από τη Σένγκεν, τις οποίες και διαχωρίζουν μέχρι στιγμής από τις επίσημες θέσεις της Ε.Ε., της Κομισιόν εν προκειμένω. «Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Και, επί της ουσίας, η Αθήνα αναμένει από τις Βρυξέλλες να πάρουν θέση δημοσίως στο ζήτημα, ακόμη και σήμερα, αποσαφηνίζοντας την Κοινοτική στάση.

Η ανησυχία πάντως είναι δεδομένη: τούτο επιβεβαιώνει η, σε διπλωματική γλώσσα διατυπωμένη, δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην «Καθημερινή», μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων:  Η Συνθήκη Σένγκεν, δήλωσε, «βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.  Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις». Ενώ εντός του Κολλεγίου ο Έλληνας Επίτροπος φέρεται να αντέκρουσε τις προσπάθειες κάποιων για «μικρή Σένγκεν» (με την Ελλάδα εκτός ασφαλώς).

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει, δια της Όλγας Γεροβασίλη, πως «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης -των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Διαβεβαίωση που έρχεται να απαντήσει στις  δύο βασικές αξιώσεις που διατυπώνονται από την Ευρώπη, άμεση ολοκλήρωση των hot spots και φύλαξη των συνόρων με την π.Γ.Δ.Μ. από δυνάμεις της Frontex, ενδεχόμενο που ούτε θέλει να συζητάει η κυβέρνηση…

Έτσι ή αλλιώς, ως τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου ή, έστω, κατά τη διάρκειά της, εκκρεμότητες δεν θα υπάρχουν.

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com