Στα όριά τους από ρευστό τα Ταμεία

10.41

Ενδεικτικό της κατάστασης στο ασφαλιστικό σύστημα είναι πως το ΙΚΑ αναγκάζεται και αυτόν τον μήνα να πάρει «δάνειο» για να μπορέσει να καταβάλει τις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, «όχι» λένε οι κοινωνικοί εταίροι στον ΟΑΕΔ στη μετατροπή ταμειακών διαθεσίμων σε repos και ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Χωρίς να υπάρξει απόφαση έληξε το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει θετική απάντηση ούτε από το ΕΤΕΑ (το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας).

Αναλυτικά η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ έχει ως εξής:

• ΙΚΑ. Το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας θα καταφύγει πάλι στην τακτική του εσωτερικού δανεισμού για να καταβάλει τις συντάξεις του Απριλίου (που δίνονται στο τέλος Μαρτίου). Ακολουθώντας την… παράδοση των τελευταίων ετών θα πάρει 150 εκατομμύρια ευρώ με μορφή repos με την εγγύηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Παράλληλα για λίγες μέρες θα προχωρήσει σε «εσωτερικό δανεισμό» και θα πάρει 70 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΔ και 40 εκατομμύρια από το ΤΥΔΚΥ.

• ΟΑΕΕ. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου χωρίς να ληφθεί απόφαση. Θα υπάρξει νέα συνεδρίαση (αφού ζητηθούν διευκρινίσεις για συγκεκριμένα σημεία), ωστόσο εκτιμάται πως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια.

Το ποσό που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον ασφαλιστικό φορέα είναι γύρω στα 90 εκατομμύρια. Το Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κάνει στάση πληρωμών και φέτος η μαύρη τρύπα θα είναι 540 εκατομμύρια ευρώ.

• ΕΤΕΑ. Δεν αναμένεται μεταφορά διαθεσίμων σε κρατικά ρέπος, καθώς το Ταμείο έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα δημιουργήσει ένα κενό περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ.

• Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό και περιμένει να εισπράξει κάθε μήνα τα έσοδα από εισφορές για να καταβάλλει τα εφάπαξ. Συγκεκριμένα εισπράττει 27 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα και καταβάλλει 950 εφάπαξ (ενώ εκκρεμούν 28.000 αιτήσεις).

• OAEΔ. Την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων διαφώνησαν με τη μετατροπή ταμειακών διαθεσίμων σε κρατικά repos (συνολικά το ποσό που έχει ο ΟΑΕΔ είναι 400 με 450 εκατομμύρια). Το θέμα θα ξανατεθεί σε διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, εφόσον ξεκαθαρίσει επισήμως ο τρόπος που θα επενδυθούν τα διαθέσιμα.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θ. Αμπατζόγλου -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει επισημάνει σε κυβερνητικά στελέχη πως δεν μπορεί να περάσει απόφαση αν δεν συναινέσουν οι κοινωνικοί εταίροι (οι οποίοι έχουν και την πλειοψηφία). Επομένως, μόνο αν πειστούν οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων μπορεί να υπάρξει απόφαση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ – ethnos.gr