Στα πρόθυρα κατάρρευσης η φαρμακευτική αγορά της Κρήτης

09.08

Το συντονιστικό όργανο των φαρκευτικών συλλόγων της Κρήτης προχώρησε σε δημόσια καταγγελία για τις τεράστιες ελλείψεις σκευασμάτων στο νησί.

Η καταγγελία έχει ως αποδέκτες το Τμήμα Αναφοράς Ελλείψεων Φαρμάκων του ΕΟΦ:

Στην καταγγελία αναφέρεται:

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή σας γνωστοποιούμε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζονται στο χώρο του φαρμάκου τους τελευταίους μήνες. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης που προσεγγίζει τα όρια της κατάρρευσης στην φαρμακευτική αγορά, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων μας και θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Αρκετοί ασθενείς αδυνατούν να συνεχίσουν φυσιολογικά την θεραπεία τους με μια σειρά από φάρμακα όπως αντιπηκτικά , ινσουλίνες , αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά κ.α., ενώ τα προβλήματα διάθεσης σε ορισμένα παιδιατρικά εμβόλια δεν έχουν επιλυθεί.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης γίνονται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες, οι οποίοι ψάχνουν και δεν καταφέρνουν να βρουν τα φάρμακά τους. Πολλοί φαρμακοποιοί μέλη μας, αφού δεν τροφοδοτούνται ομαλά από τις φαρμακαποθήκες, αναγκάζονται να απευθυνθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτές όμως, εντελώς καταχρηστικά, επιβάλλουν πλαφόν ποσοτήτων στα φάρμακα ή συναγορά φαρμάκων που πιθανόν ένα φαρμακείο δεν κινεί.

Πολλές φορές δε, ζητούν και επιβάλλουν ελάχιστη αξία παραγγελίας. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία στη φαρμακευτική αγορά. Σημειώστε πως παράλληλα με την επιστολή αυτή, το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ, θα παραλάβει από κάθε ΦΣ Κρήτης, εγγράφως , ενυπόγραφες καταγγελίες των φαρμακοποιών ? μελών του, όπου θα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα φάρμακα για τα οποία οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να καλύψουν ή καλύπτουν μετά βίας τη ζήτηση. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *